Brandweerman die zwaargewond raakte bij gasontploffing Oostende mag ziekenhuis verlaten

Eén van de drie zwaargewonden na de gasontploffing in Oostende mag het ziekenhuis verlaten. Het gaat om de brandweerman die was opgeroepen om het gaslek te controleren. De meeste mensen die na de gasontploffing hun appartement moesten verlaten, mogen ook weer naar huis. 

Gisteren was er rond de middag een gasontploffing in het centrum van Oostende, aan Restaurant Lizette, waar jongeren en volwassenen met een beperking mee helpen om mensen te bedienen. Drie mensen raakten daarbij zwaargewond: een politieman en een brandweerman die waren opgeroepen voor een gaslek en een vrouw die in het pand werkte.

Eén van hen - de brandweerman - mag het ziekenhuis morgen verlaten. Dat laat de burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open VLD) weten.

De gewonde politieman ligt nog in een kunstmatige coma in een Leuvens ziekenhuis en wacht een lang herstel. Over de toestand van het derde slachtoffer, de vrouw, gaf Tommelein geen verdere informatie.

BEKIJK - "Er is geen gas en geen water, maar de mensen kunnen wel spullen ophalen uit hun woning", legt burgemeester Bart Tommelein uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Weer naar huis

De ravage na de ontploffing is groot. Bij de gasontploffing zijn twintig gebouwen beschadigd geraakt. Twee panden zijn onbewoonbaar na de klap, een daarvan zal in de loop van volgende week gesloopt worden. 

De meeste bewoners mogen hun huis wel weer betreden. Dat heeft de crisiscel van de stad Oostende beslist.

"De mensen die in een huis wonen dat niet onbewoonbaar wordt verklaard, kunnen terug naar huis om hun spullen op te halen of zelfs om daar te verblijven", zegt burgmeester Tommelein. Alles hangt af van huis tot huis."

Al kunnen veel bewoners nog niet echt opnieuw in hun woning intrekken, omdat er bijvoorbeeld geen nutsvoorzieningen zoals gas of water meer aanwezig zijn. Wie nog niet opnieuw thuis kan overnachten, kan nog steeds beroep doen op de stad. Oostende zoekt voor die mensen een alternatieve plaats om de nacht door te brengen.

BEKIJK - "De onbewoonbare gebouwen worden gestut met zware metalen balken om te vermijden dat er nog brokstukken naar beneden vallen", legt Tijs Neirynck uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Oorzaak nog onbekend

Over de precieze oorzaak van de gasontploffing is voorlopig nog geen duidelijkheid. Het parket van West-Vlaanderen voert een onderzoek uit.

Op de plaats van de ontploffing waren op dat moment rioleringswerken aan de gang. Het is nog niet zeker dat die graafwerken aan de oorzaak liggen van het gaslek, maar volgens burgemeester Bart Tommelein is die kans wel vrij groot.

Meest gelezen