Gazprom: “Herstel Nord Stream kan langer dan een jaar duren”

Het herstel van de Nord Stream-gaspijpleidingen, die door explosies beschadigd raakten, kan langer dan een jaar duren, zegt Aleksej Miller, topman van het Russisch staatsgasbedrijf.

De gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 raakten vorige maand zwaar beschadigd bij anonieme explosies, waarbij de werking tot stilstand kwam en grote lekkages aan gas plaatsvonden. Nog steeds is niet duidelijk wie daarvoor aansprakelijk is. Rusland beschuldigt het Westen van een “daad van internationaal terrorisme”, terwijl Europa met de vinger naar Moskou wijst en spreekt over “sabotage”.

“Ongeziene noodsituatie”

De aanslagen op de pijpleidingen zouden volgens Miller voor een “ongeziene noodsituatie” hebben gezorgd, die stelt dat het nodig zal zijn om een groot deel van de pijpleidingen af te snijden en te vervangen door een nieuwe buis.

Een probleem dat daarbij komt kijken, is het vollopen van de pijpleidingen met zeewater, wat de operatie bemoeilijkt.

“We hebben nog geen toestemming gekregen om de plek van het ongeval te bezoeken. Maar als je ziet hoe snel druk verloren ging uit de leidingen, weet je dat er een volledige breuk van de pijpleidingen heeft plaatsgevonden”, zei Miller donderdagavond op nationale staatstelevisie. “Dat betekent dat heel grote delen van de leidingen, ook buizen die naar Rusland stromen, nu met zeewater zijn gevuld.”

Andere routes

In afwachting van het herstel, zal Rusland zijn gasexport via andere routes verderzetten. Russisch dictator Vladimir Poetin sprak daarbij zijn lof uit over Turkije als beste route voor het omleiden van de gastoevoer naar Europa. Hij stelde daarbij een gasrotonde voor.

Miller zegt dat het volgende week “concrete” gesprekken met Turkije zal starten. Volgens hem zou Rusland de gaslevering aan het land kunnen stimuleren door nieuwe pijpleidingen aan te leggen parallel met de huidige TurkStream-pijpleiding, die via de Zwarte Zee loopt.

Hij zegt daarbij ook dat de gastoevoer een hogere capaciteit zou bereiken (63 miljard kubieke meter) dan die van de Nord Stream (55 miljard) en de TurkStream (31,5 miljard).

(ns)

Meer