Burgemeesters Francesco Vanderjeugd (Staden) en Ward Vergote (Moorslede)
VRT NWS

Twee West-Vlaamse gemeentes onder verscherpt toezicht na mogelijke belangenvermenging: “De regels zijn nochtans duidelijk”

Is er in Moorslede en Staden sprake van belangenvermenging in vastgoeddossiers? Voor Audit Vlaanderen is het alleszins de reden om de twee West-Vlaamse gemeenten na een doorlichting onder verscherpt toezicht te plaatsen. "Zelfs als de burgemeesters niet veroordeeld worden, dragen ze dit mee", zegt professor Lokale Politiek Herwig Reynaert (UGent) in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Opnieuw komen lokale politici in opspraak omdat ze verweven zouden zijn met vastgoeddeals in hun eigen gemeente. De Krant Van West-Vlaanderen schrijft over een merkwaardige vastgoeddeal waarbij de burgemeester van Moorslede, Ward Vergote (Visie), partij was. Volgens de krant leverde een stuk landbouwgrond hem op twee jaar tijd meer dan 200.000 euro op. Audit Vlaanderen besloot een onderzoek op te starten, omdat Vergote op de hoogte was dat het stuk grond ook een industriegrond kon worden – en dus ook in waarde zou stijgen.

Mag ik dan geen geld verdienen misschien?

Ward Vergote, burgemeester Moorslede

In Staden ligt burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD) onder vuur voor soortgelijke deals, waarbij hij gehandeld zou hebben met voorkennis. Hij houdt net als Vergote vol juridisch geen fouten te hebben gemaakt. Die laatste beet in een reactie op het artikel trouwens al fel van zich af door zich luidop af te vragen "of hij misschien geen geld mocht verdienen".

Vertrouwen

Dat Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) de gemeenten nu onder verscherpt toezicht plaatst, roept opnieuw vragen op over de manier waarop lokale politici verstrengeld zijn met immobiliën. 

Zo was er al de negatieve audit over de CD&V-burgemeester van Meulebeke, Dirk Verwilst. Of de Pano-reportage over de positie van twee schepenen in Merchtem die in hun eigen gemeente appartementen bouwden. En ook in Sint-Truiden staat de rol van burgemeester Jelle Engelbosch (N-VA) ter discussie, nadat De Morgen berichtte over de aankoop van grond in zijn thuisstad.

Burgemeester van Sint-Truiden Jelle Engelbosch (N-VA)

Die commotie is geen goede zaak, net omdat die politici het dichtst bij de burger staan. Dat vertelt professor Lokale Politiek Herwig Reynaert (UGent) in 'De wereld vandaag' op Radio 1. "Zij moeten er alles aan doen om het vertrouwen niet te beschamen", klinkt het. "Blijf weg uit bepaalde vergaderingen, laat anderen beslissingen nemen."

Het ontbreekt nochtans niet aan regels, zegt Reynaert, verwijzend naar de deontologische code. Die is volgens hem helder genoeg om de waan van belangenvermenging tegen te gaan. "Ik wil zeker niet zeggen dat deze mensen brokkenpiloten zijn, maar ik denk dat het merendeel van burgemeesters en schepenen zich daar wel aan houden."

Verkiezingen

Vormt die mogelijke belangenvermenging nu ook een bedreiging voor het bestuur van de twee West-Vlaamse gemeenten? In Staden alvast niet, gelooft Reynaert. "Francesco Vanderjeugd mag slapen op zijn beide oren. Hij is burgemeester van een absolute meerderheid. Wat Moorslede betreft is het een ander verhaal: daar zit je met een coalitie.”

En dus is de situatie van Vergote minder stabiel. Bovendien is hij niet de enige Moorsledenaar die bij gouverneur Carl Decaluwé op het matje wordt geroepen: ook schepen van Ruimtelijke Ordening Sherley Beernaert (Sterk) mag er binnenkort op de koffie. "Er kan dus een constructieve motie van wantrouwen komen en dus eventueel een nieuwe meerderheid. Het is misschien te voorbarig om al te zeggen, maar het is zeker een optie."

Komt die er niet, dan is het afwachten wat de imagoschade zal zijn wanneer er binnen twee jaar gemeenteraadsverkiezingen plaatsvinden. "Het hangt er vanaf wat het finale juridische onderzoek zal zijn", besluit Reynaert. "Zelfs als ze niet veroordeeld worden, dragen ze dat ook mee. Maar het is nog twee jaar. Mensen vergeten snel."

Meest gelezen