Bijna 2.000 gezinnen kregen al betalingsuitstel woonlening: “Extra financiële buffer van gemiddeld 430 euro”

Uit een analyse van de bankenfederatie Febelfin blijkt dat de banken in ons land al aan bijna 2.000 gezinnen een betaalpauze voor hun woonlening hebben toegekend. “Daardoor beschikken ze over een extra financiële buffer van gemiddeld 430 euro per maand“, aldus de federatie.

Gezinnen die door de hoge energieprijzen moeite hebben om hun woonlening af te betalen, kunnen sinds begin deze maand om uitstel van betaling vragen aan de banken. Zo’n betaalpauze geldt (maximaal) een jaar. Gedurende die periode moet je enkel de interesten betalen aan de kredietgever. De aflossing van het geleende kapitaal wordt on hold gezet. Je kan nog een betaalpauze aanvragen tot maart 2023.

Bijna 2.000 betaalpauzes

Uit een analyse van Febelfin blijkt dat de banken (op 9 oktober) al 1.986 betaalpauzes hebben toegekend. De federatie maakt wel een onderscheid tussen twee systemen:

  • De kredietgevers hebben voor 1.533 woonkredieten een betalingsuitstel toegekend binnen het Febelfin kader.
  • Al kwam niet iedereen in aanmerking voor de regeling die de banken hebben uitgewerkt. Voor 453 dossiers vonden de financiële instellingen een andere oplossing.

“Op basis van de eerste cijfers kunnen we momenteel voorzichtig concluderen dat de behoefte aan een betalingsuitstel bij de gezinnen beperkt is”, klinkt het bij Febelfin. “Maar uiteraard blijft de financiële sector de cijfers nauw opvolgen, aangezien dit snel kan veranderen in de huidige economische context.” Zo bestaat de kans dat er de komende maanden nog veel vaste energiecontracten – doorgaans met een veel lager tarief – aflopen. Die worden dan vervangen door variabele energiecontracten, waardoor de tarieven plotsklaps fors kunnen stijgen.

Gemiddeld 430 euro

De cijfers van Febelfin tonen ook aan dat het gemiddelde maandbedrag van de betaalpauze 430 euro bedraagt. “Dat betekent dat gezinnen die een betalingsuitstel hebben gevraagd nu over een extra maandelijkse financiële buffer van 430 euro per maand gedurende 12 maanden beschikken waarmee ze bijvoorbeeld hun verhoogde energiefacturen kunnen betalen”, klinkt het.

Wanneer kom je in aanmerking voor een betaalpauze?

Om in aanmerking te komen voor de betaalpauze die de banken hebben uitgewerkt, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • Die optie is enkel beschikbaar voor mensen die minder dan 10.000 euro aan tegoeden hebben staan op de spaar- en zichtrekening. Er wordt ook rekening gehouden met het beleggingsvermogen, mocht dat het geval zijn. Pensioensparen wordt niet meegerekend.
  • Je moet een lening hebben afgesloten voor jouw hoofdverblijfplaats in België. Voor een lening voor een tweede woning is er dus geen uitstel.
  • Er was op 1 maart 2022 geen betalingsachterstand op de woonlening geregistreerd in de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP).
  • Je hebt een afbetalingsplan lopende of aangevraagd bij jouw energieleverancier.
  • Zoals we hierboven al opmerkten, is het mogelijk om een andere regeling met je bank te treffen als je niet aan de bovenstaande voorwaarden voldoet.

(fjc)

Meer