Dieven gaan aan de haal met 142 gps-toestellen uit auto’s

© BELGAIMAGE

Zes Nederlanders moesten donderdag voor de rechtbank van Mechelen verschijnen voor de diefstal of poging tot diefstal van zeker 142 ingebouwde gps-toestellen uit auto’s. Het zestal staat ook terecht voor een inbraak in een autocenter, waar ze verschillende auto-onderdelen buitmaakten. Twee van de zes beschuldigden gaven verstek. Het parket vraagt celstraffen tot 5 jaar effectief.

De Nederlanders gingen erg goed georganiseerd en professioneel te werk. In een periode van nauwelijks anderhalve maand sloegen ze zowat 100 keer toe in verschillende gemeenten in de provincies Antwerpen en Limburg.

De mannen hadden een voorkeur voor ingebouwde gps-toestellen uit Volkswagens, maar ook in Audi’s en BMW’s werd binnengebroken. De modus operandi was altijd dezelfde: met een gehuurde auto kwamen de Nederlanders naar ons land, twee mannen braken een ruit van de wagen, ontmantelden de gps en brachten die naar een kompaan die in de gehuurde auto op de uitkijk bleef. Per nacht werden zo tot 12 toestellen gestolen.

Afzetmarkt voor gestolen gps-toestellen

Na inbraken in Mechelen en Sint-Katelijne-Waver in de nacht van 16 op 17 februari 2014 konden de Nederlanders dankzij slimme ANPR-camera’s en uitgebreid telefonieonderzoek worden geïdentificeerd. “Het is duidelijk dat zij zeer professioneel te werk gingen en een afzetmarkt moeten gehad hebben voor de gestolen gps-toestellen”, aldus openbaar aanklager Linda De Vriendt.

Dit zijn de beschuldigden:

Nossayr E.B. kan gelinkt worden aan 131 feiten, Nejm A. aan 47 feiten. Tegen hen vorderde het parket de maximumstraf van 5 jaar en 6.000 euro. Mohamed H., Yahfid H. en Abdellah T. waren niet altijd betrokken, tegen hen werd een straf van 1 jaar geëist. Amin H. was bij de meeste feiten nog minderjarig. Voor het ene feit dat hij na zijn meerderjarigheid pleegde vordert het parket 6 maanden en 600 euro.

Zowat 40 mensen stelden zich burgerlijke partij en hopen hun schade te recupereren

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen