© Robin Fasseur

Dit weekend werken aan viaduct van Merksem: “Zware hinder verwacht, vermijd de Antwerpse Ring”

Op de Antwerpse Ring (R1) richting Nederland startten vrijdagavond om middernacht de werken aan het viaduct van Merksem die de beschadigde brugvoeg moeten beschermen tegen de druk van het verkeer. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwen nog tot dinsdagochtend voor ernstige verkeershinder op de Ring.

Bron: Belga

De brugvoeg van het viaduct van Merksem zorgt al weken voor problemen, maar een structurele herstelling is door de uitgestelde productie van materialen pas voor januari. AWV nam al verschillende maatregelen om het beschadigde stuk in de tussentijd te beschermen. Zo werd op twee plaatsen een rijstrook afgesloten en ging de maximumsnelheid op het viaduct naar beneden.

Een aannemer zal de komende twee weekends werken uitvoeren om tot een tussentijdse oplossing te komen. Er worden metalen platen aangebracht die de brugvoeg moeten beschermen tegen verdere schade. Ook de andere maatregelen blijven gelden.

Er worden metalen platen aangebracht die de brugvoeg moeten beschermen tegen verdere schade. ©  rr

Tijdens de werken zal het verkeer richting Nederland over slechts twee versmalde rijstroken moeten. De eerste fase start vrijdagavond, 14 oktober, om middernacht en duurt tot dinsdagochtend, 18 oktober, om 5u. De tweede fase loopt van donderdagavond 20 oktober om middernacht tot maandagochtend 24 oktober om 5u.

Liefkenshoektunnel tolvrij bij drukte

Het Vlaams Verkeerscentrum roept met aandrang op om tijdens die periodes de omgeving te vermijden, de Liefkenshoektunnel zal tolvrij worden gemaakt van zodra het te druk wordt. “We hebben het dan niet alleen over het viaduct zelf, maar over de hele Antwerpse Ring én de toekomende snelwegen”, zegt Peter Bruyninckx van het Verkeerscentrum. “We verwachten dat heel die zone geïmpacteerd zal zijn, vooral maandag de hele dag, maar ook zaterdag en in mindere mate zondag. De beperkte capaciteit op het viaduct zal volgens onze voorspellingen onvoldoende zijn om het verkeer dat daar normaal langsrijdt te faciliteren en dan stropt alles op.”

Zonder werken is het al geregeld aanschuiven op het viaduct, maar de komende dagen wordt het volgens het Vlaams Verkeerscentrum nog veel erger. ©  Robin Fasseur

Het Verkeerscentrum verwacht al van ’s ochtends vroeg een file over de hele lengte van de R1 richting Nederland én op de snelwegen E34, E17, A12, E19 en E313 richting Antwerpen. “Op de E313 zouden we bij ongewijzigd verkeer bijvoorbeeld al file krijgen vanaf Ranst, want zelfs het verkeer dat naar Brussel moet, zal in de file van het verkeer richting Nederland belanden”, stelt Bruyninckx. “We vragen dus echt om je verplaatsingsgedrag tijdens de werken aan te passen en als het enigszins kan daar overal weg te blijven met de wagen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 ©  Robin Fasseur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen