Sinéad O'Connor

"Nothing compares" in première op Film Fest Gent: documentaire over Sinéad O'Connor, "de zangeres die haar carrière letterlijk verscheurde"

Vandaag gaat een nieuwe documentairefilm in première op het Film Fest Gent over het bewogen leven van de Ierse singer-songwriter Sinéad O'Connor. Het leven van de zangeres scheerde hoge toppen, maar kende ook diepe dalen. Nadat ze in 1992 tijdens de Amerikaanse televisieshow Saturday Night Live een foto van paus Johannes Paulus II had verscheurd, kreeg haar veelbelovende carrière een ferme deuk. "Eigenlijk heeft ze die carrière nooit gewild", vertelt filmkenner Lieven Van Gils.

Ongetwijfeld doet de naam Sinéad O'Connor bij menig muziekliefhebber wel een belletje rinkelen. In 1989 coverde de Ierse zangeres het bekende nummer "Nothing compares 2 u" van Prince. Ze won daar onder andere de Billboard Music Award voor. Het leven van de singer-songwriter liep echter niet altijd van een leien dakje. De film bestrijkt vijf jaar van haar leven. Haar volledige leven beschrijven, zou je ettelijke uren kosten.

Een rotjeugd

De hele zangcarrière van Sinéad O'Connor staat eigenlijk in het teken van de rotjeugd die haar voor de rest van haar leven zou tekenen. "Haar hele leven lang schreeuwt ze, weent ze en zingt ze over haar moeder", vertelt Lieven Van Gils. Haar moeder was het grote probleem. Toen ze jong was, werd O'Connor voortdurend geslagen. Ze deelt ook een anekdote waarin ze vertelt hoe ze ooit buiten moest slapen en haar moeder de deur op slot deed. Een traumatiserende gebeurtenis waar ze later over zingt in het liedje Troy.

BEKIJK - Het moment waarop O'Connor de foto van de paus verscheurt:

Toen ze 14 jaar oud was, werd Sinéad O'Connor in een home geplaatst dat gerund werd door zusters. Daar leerde ze dat alles wat goed en leuk was, verboden werd door de kerk en door haar land Ierland, dat op dat moment oerkatholiek was. Ze creëerde een levenslange haat voor de kerk. In 1992 ventileerde ze die opgekropte woede tijdens één van de meest bekeken programma's op de Amerikaanse televisie: de show "Saturday night live"

Ze verscheurde letterlijk haar carrière

De vele kijkers van het programma, zowel thuis als in de studio, hielden hun adem in toen de Ierse zangeres op het podium een foto van paus Johannes Paulus II verscheurde. "Vecht tegen de echte vijand", voegde ze eraan toe. "In 1992 verscheurde Sinéad eigenlijk ook haar eigen carrière. Maar of ze dat erg vond? Ze heeft die carrière nooit gewild. De hele film bouwt op naar dit moment en biedt een verklaring", duidt Lieven Van Gils.

Twee weken na het "scheurincident" wil O'Connor het liedje "War" brengen tijdens een eerbetoon aan de Amerikaanse zanger Bob Dylan. Daar wordt ze echter minutenlang uitgejouwd door het publiek. Uiteindelijk zingt ze het nummer niet, maar schreeuwt ze het als het ware door de micro. Ondanks alle tegenslag, eindigt de documentairefilm met een positieve noot, namelijk wanneer ze haar grote gelijk krijgt. 'Nothing Compares' speelt op zaterdag 15 en zondag 16 oktober op het Film Fest Gent. 

BEKIJK - Sinéad O'Connor met één van haar bekendste nummers "Nothing Compares 2 U":

Meest gelezen