Hoofd IMF: “Europa, laat prijsplafond energie vallen”

Kristalina Georgieva, de algemeen directeur van het Internationaal Monetair Fonds, is geen voorstander van het idee om in Europa een prijsplafond in te voeren voor energie. Dat vertelde ze in een interview met het Spaanse persagentschap EFE.

Waarom is dit belangrijk?

Het IMF is een organisatie van de Verenigde Naties die let op de internationale samenwerking op het gebied van monetair beleid en de bestrijding van financiële crises. 189 landen zijn lid van de organisatie.

Prijsplafond

Opvallend: 17 lidstaten van de Europese Unie pleiten voor een maximumprijs van energie, om de burgers van hun land te ondersteunen tijdens de energiecrisis. Verschillende andere landen, waaronder Duitsland en Nederland, zijn tegen, en ook wordt nog bekeken op welke manier zo’n prijsplafond het beste kan geïmplementeerd worden. Georgieva geeft aan het Spaanse EFE haar idee over waarom dat geen goed plan is.

  • De IMF-baas waarschuwt dat lidstaten goed moeten nadenken over steunmaatregelen, om ervoor te zorgen dat ze niet gewoon de staatskas oppeuzelen. “Is het goed om te helpen? Ja, maar dat moet wel goed gemikt worden.”
  • Wij zeggen aan ministers en voorzitter van de centrale banken om samen te zitten, en samen te werken. Want als het monetair beleid op de rem staat, moet het fiscaal beleid niet het gaspedaal induwen. Anders gaan we echt de foute kant op.”

Maatregelen nodig

Wel benadrukte Georgieva dat maatregelen nemen nodig is. Vooral de gevolgen van de hoge inflatie en de huidige woon- en energiecrisis moeten aangepakt worden. Vooral de kwetsbaren moeten eerst geholpen worden.

De hoge gasprijzen doen huishoudens en bedrijven pijn, en er moet een antwoord komen. Wat wij voorstellen, is dat maatregelen zeer goed gericht en tijdelijk zijn.

Kristalina Georgieva, algemeen directeur Internationaal Monetair Fonds (IMF)

Gevraagd naar haar mening over de genomen maatregelen van onder meer Duitsland (een pakket ter waarde van 200 miljard euro), had de Bulgaarse haar bemerkingen. Ze stipte aan dat Duitslands pakket om burgers en bedrijven door de energiecrisis te loodsen aanzienlijk is, maar dat het wel verdeeld wordt over de komende drie jaar. Op het Spaanse pakket, drie miljard euro voor de veertig procent armste gezinnen, gaf Georgieva geen commentaar.

(wb)

Meer