‘Onbesproken ambtenaar’ wordt verdacht van 3 moorden, 3 moordpogingen en 4 brandstichtingen, onder meer in zijn eigen huis

Verdachte Marc Eerdekens. Ook zijn eigen huis (foto) zou hij in brand gestoken hebben. 

Wat heeft Marc Eerdekens (65) toch bezield? Zijn hele leven was hij een onbesproken ambtenaar, maar nu wordt de man verdacht van drie moorden, drie moordpogingen, en vier brandstichtingen. Allemaal gepleegd op enkele dagen tijd. Na twee jaar onderzoek concluderen psychiaters nu dat de man wel degelijk toerekeningsvatbaar is. Er lijkt niks mis in zijn hoofd. Maar waarom viseerde hij dan acht mensen, die hij van haar noch pluim kende?

Cedric Lagast, Philip Pergens en Geert Houben
Bron: Eigen berichtgeving

In zijn cel in de Hasseltse gevangenis houdt Marc Eerdekens uit het Limburgse Houthalen zich bezig met wat hem het meest aan het hart ligt: kunst. “Hij heeft een tekenblok. En af en toe schildert hij”, zegt een vriendin die hem geregeld bezoekt. Hij schetst kunstvoorwerpen die hij ooit in het echt bewonderd heeft, of details uit zijn artistieke huis in Houthalen. “Af en toe zegt hij dat hij het mist om eens op een rommelmarkt rond te lopen. Maar hij maakt geen depressieve indruk. Het is alsof hij er zich bij neergelegd heeft dat hij daar in de gevangenis zijn leven zal leiden.”

“Marc is zijn hele leven een brave mens geweest”, zegt zijn familie. Hij studeerde aan de kunsthogeschool. Als twintiger werd hij een beloftevol kunstenaar genoemd, met bakken talent. Maar het grote geld kwam niet. Marc Eerdekens werkte daarom jarenlang als bediende bij het Domein Kelchterhoef , een natuurdomein en recreatiegebied ten oosten van Houthalen, tot aan zijn pensioen. Een aimabel man, zo klinkt het in zijn straat. “Met zijn bril heeft hij wat weg van een saaie boekhouder.” Hij kwam nooit in contact met de politie. Hij heeft geen strafblad.

Marc Eerdekens, hier op een archiefbeeld. ©  HBVL

“Ik heb nog nooit zo’n grote kloof gezien tussen de persoonlijkheid van iemand, en de feiten waarvan hij verdacht wordt”, zegt advocaat Jan Keulen, de raadsman van Marc Eerdekens.

Dat rustige, onbesproken leven, maakte in augustus 2020 een bocht van 180 graden. Op zondagochtend 9 augustus wandelde Marc Eerdekens. rond 11 uur binnen bij enkele buren in zijn straat die in een modern, gerenoveerd huis wonen. “Hij was bijzonder geïnteresseerd in de architectuur”, zegt de bewoonster. Ze kende hem vaag, omdat Marc Eerdekens als kind bevriend was geweest met haar broer. “Ik heb hem een snelle rondleiding gegeven. Aan de achterdeur hield ik hem tegen, en zei ik dat ik hem nog een paar eieren en tomaten zou meegeven. Maar toen ik terugkeerde uit de keuken, zag ik hem niet meer.”

IJselijke schreeuw

Terwijl ze buiten naar de buurman op zoek ging, hoorde ze plots een ijselijke schreeuw in het huis. Ze deelde toen het huis met haar 88-jarige, dementerende moeder. “Ik zag Marc de trap afkomen. Ik vroeg of er iets gebeurd was, maar hij schudde het hoofd: Neen. Hij was kalm en rustig. Maar boven was mijn moeder in alle staten. Ze zei dat Marc haar had proberen te wurgen. Toen Marc even later terugkeerde omdat hij iets vergeten was, schreeuwde ze: “Daar is mijn moordenaar!

Anderhalf uur voordien had Marc Eerdekens in Houthalen al een voetganger aangereden met zijn auto, zo weten we nu. Die voetganger raakte gewond, en de politie kwam erbij. Beide zaken worden door het gerecht nu elk als een mogelijke moordpoging aanzien.

“Ik heb die ochtend niets aan Marc gemerkt”, zegt de dochter. Ze was bijzonder ongerust na het incident. “Er waren geen getuigen of bewijzen. Mijn moeder is dementerend. Zou ze wel geloofd worden?” Ze legde geen klacht neer.

“Alles veranderde toen er twee dagen later brand uitbrak in zijn huis. Toen begon ik mij vragen te stellen.”

Op dinsdag 11 augustus spoedde de brandweer zich naar het huis van Marc Eerdekens in de Stationsstraat,

Het gerecht meent dat Marc Eerdekens brand stichtte in zijn eigen huis. ©  HBVL

omdat voorbijgangers rook zagen. Het huis, dat Marc Eerdekens deelde met een Nigeriaanse vriend en diens zoon, stond in brand. Aanvankelijk werd aan een kortsluiting in een autoradio gedacht, terwijl Marc Eerdekens in de tuin was. Het gerecht denkt nu aan brandstichting. Er zouden diezelfde maand immers nog drie branden volgen.

Tochthond

In de Rijkelstraat werd een 74-jarige man op maandag 17 augustus om 23 uur uit zijn slaap gewekt, door een luide knal. “Toen ik ging kijken, stond alles in brand”, getuigde de man. Iemand had de voordeur in brand gestoken.

Twee dagen later gebeurde om 22 uur net hetzelfde in een huis in de Stationsstraat, op 200 meter van het huis van Marc Eerdekens. “Ik was niet thuis. De dader heeft eerst achteraan het huis een raam ingeslagen, en heeft daar brand proberen stichten”, vertelt de 93-jarige bewoner. “Dat is mislukt. Toen is hij naar de voordeur gestapt. Hij heeft een brandversneller naar binnen gegoten, en de tochthond is in brand gevlogen. Een man die toevallig in zijn auto passeerde, heeft met een brandblusapparaat mijn huis gered.”

René Poelmans (88). Het gerecht meent dat hij het eerste dodelijke slachtoffer is van Marc Eerdekens. ©  if

“Ik heb al vaak gedacht dat ik geluk had, dat ik niet thuis was. Anders was ik misschien als René geëindigd.”

Hij verwijst naar zijn kennis René Poelmans (88), bij wie enkele uren later, op donderdagochtend om 8.45 uur, ook brand uitbrak. De derde brand, op vier dagen tijd. De dader moet langs een elektrische poort zijn geglipt, toen Poelmans de krant uit de brievenbus haalde. Achteraan het huis werd op twee plaatsen brand gesticht. De tachtiger zelf werd met een voorwerp op het hoofd geslagen, terwijl hij aan de keukentafel zijn krant las. De man zou vier dagen later sterven, op zijn verjaardag. Zijn portefeuille bleek verdwenen.

Fluo hesje aan

Eén uur en een kwartier later al, om 10 uur, reed Marc Eerdekens met zijn auto opnieuw een fietser langs achteren aan. Theo Gressens (60) overlijdt op weg naar het ziekenhuis. Marc Eerdekens, die op de terugweg was van het verzekeringskantoor, stapte uit en trok als een verantwoord burger een fluohesje aan. Hij legde een negatieve alcoholtest af. Het was een ongeval, beweerde hij. “Maar hij reageerde bijzonder apathisch”, zeggen getuigen.

LEES OOK. “Doodde Marc E. twee mensen in enkele uren? Families blijven achter met vragen: “We weten niet meer wat te denken” (+)

Theo Gressens (60) werd aangereden door Marc Eerdekens.  ©  if

Voor de onderzoeksrechter is dan de maat vol. Marc Eerdekens heeft dan drie aanrijdingen veroorzaakt, op amper elf dagen. Daarnaast wordt hij gelinkt aan de vier branden. Bij verschillende branden is in de buurt door camera’s gefilmd. Bij één brand is te zien hoe hij aan een tankstation een jerrycan met benzine vult. Marc Eerdekens wordt opgepakt, en aangehouden.

“Ik kan mij niks herinneren”, zegt Marc Eerdekens, als zijn ondervragers willen weten wat hem bezield heeft. Alles is één zwart gat. Dat is tot op vandaag het verhaal dat hij vertelt aan de vele vrienden en kennissen die hem nog altijd opzoeken in de gevangenis. “Je kan met alles over hem praten. Behalve over wat er toen gebeurd is”, zeggen ze. Nochtans stelt iedereen zich grote vragen. “Zo kennen we Marc niet. Maar hij praat er met niemand over. Hij herinnert zich niets. Ik wil het misschien niet weten, heeft hij zich ooit laten ontvallen.”

LEES OOK. “Na dodelijk ongeval ook opgepakt voor drievoudige brandstichting: “Niemand ziet in Marc een pyromaan” (+)

Plas bloed

“Hij moet iets gekregen hebben in zijn hoofd. Het kan niet anders”, liet zijn familie zich twee jaar geleden ontvallen. De onderzoeksrechter was al even verbaasd over het contrast tussen de brave kunstschilder, en de uiteenlopende reeks gewelddaden. Hij stuurde Marc E. naar het UZ Leuven, om daar een MRI-scan van zijn hersenen te laten maken.

 ©  HBVL

Daarvoor moest hij in de Leuvense gevangenis verblijven. Op dinsdagochtend, vijf dagen na zijn arrestatie, wachtte Marc Eerdekens in een wachtcel, samen met een andere gevangene. Even werden ze alleen gelaten. Toen een cipier hen een stapel boterhammen kwam brengen, bleek dat Marc Eerdekens zijn celgenoot Jean-Marie D. (56) met de blote handen had doodgeslagen. Het slachtoffer lag in een plas bloed op de grond, Marc Eerdekens zat er zwijgend naast. Het geweld was zo brutaal, dat de cipiers die het zagen, in shock naar huis moesten.

Opnieuw kon Marc Eerdekens geen uitleg geven: “Ik kan het mij niet herinneren.”

LEES OOK. “Zou er iets fout in zijn hoofd lopen?” Vrienden en familie begrijpen niet wat “rustige” Marc E. bezielt na nieuw dodelijk incident in twee weken tijd”

Geen dementie, geen tumor

Marc Eerdekens werd door een wetsdokter en een college van psychiaters onderzocht. Geen van hen vond aanwijzingen van een geestesstoornis. Ook de hersenscan in Leuven bracht niets aan het licht: geen vormen van dementie, geen tumor, geen hersenletsel. Er is geen medische verklaring.

De Hasseltse raadkamer verlengde vrijdag de aanhouding van Marc Eerdekens In de marge daarvan bleek dat de gerechtspsychiaters afgelopen zomer in hun rapport concludeerden dat hij zowel op het moment van de feiten, als vandaag de dag niet ontoerekeningsvatbaar is. Hij is zich bewust van zijn daden. Dat betekent dat Marc Eerdekens voor het hof van assisen zou moeten verschijnen.

LEES OOK. “Brandstichtingen, man doodgeslagen en dodelijk ongeval: kan hersenscan gedrag van Marc. E verklaren?”

Of ze zijn doorverwijzing zullen vragen, en voor welke feiten, daar wil het parket Limburg zich vandaag nog niet over uitspreken.

Advocaat Jan Keulen.  ©  Sven Dillen

De advocaat van Marc Eerdekens kan zich niet vinden in het psychiatrisch rapport. Meester Jan Keulen is karig met commentaar, maar hij wil een tegenexpertise over de mentale toestand van zijn cliënt. “Het klopt dat mijn cliënt zich niets meer van de bewuste periode herinnert, maar momenteel bij volle bewustzijn lijkt”, zegt de advocaat. “Alleen zegt dat niets over zijn geestesvermogen op het moment van de feiten. Er moet toch een verklaring zijn voor wat er hier gebeurd is met deze man? Iedereen die hem kent, is het er over eens dat dat niet zijn normale gedrag is. Er blijven veel vragen onbeantwoord. Hopelijk komt er uiterlijk bij de behandeling ten gronde meer duidelijkheid.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer