Muzikant en producer Jean Blaute (70) over de vijf belangrijkste momenten uit zijn eigen memoires

Muzikant en producer Jean Blaute werd dit jaar 70 en schreef zijn herinneringen neer in de autobiografie "Met vallen en opstaan". Voor VRT NWS kiest hij de vijf meest opvallende momenten uit zijn eigen memoires.Ā 

Jean Blaute reist al vele decennia door de Belgische popgeschiedenis: als muzikant, als muziekontdekker en als producer van vele grote en kleine muzikale successen. Zijn memoires zijn net gepubliceerd. Dat boek is zonder meer een wonderlijke reis doorheen de muziek van ons land Ć©n daarbuiten.

Van Wim De Craene, Raymond van het Groenewoud en De Kreuners, tot Kā€™s Choice, Henny Vrienten, De Nieuwe Snaar en Urbanus: Jean Blaute werkte met hen allemaal. Het is een indrukwekkende lijst van namen en nummers, die chronologisch staat afgedrukt in "Met vallen en opstaan". Welke hoofdstukken uit het boekĀ vertellenĀ het meest wie hij is? Waar zit de mens tussen de regels en de paginaā€™s verscholen? Vijf keer Jean Blaute, volgens Jean Blaute zelf

De zoon van de muziekwinkel

Jean Blaute groeide op in Zottegem, begin jaren vijftig, in de muziekwinkel van zijn ouders. Dat maakt dat hij al van jongsaf aan veel met muziek in aanraking kwam. Het is geen vreemde wending dat hij zelf in de muziek is terechtgekomen. Jean volgde jarenlang notenleer bij zijn lerares Mimi en hij stond op erg jonge leeftijd al eens op een podium.Ā 

Dat had ook veel met zijn vader te maken, die naast de uitbater van een muziekwinkel ook een begenadigd accordeonist was. In muziekkringen stond LĆ©onard Blaute erg hoog aangeschreven, als accordeonhersteller en -stemmer. Zo kwam bijvoorbeeld de jonge Rocco Granata vaak over de vloer in Zottegem, om zijn instrumenten te laten verzorgen.

Ik werkte aan het refrein van "Tim" van Wim De Craene, toen op dat moment een auto inreed in de vitrine van de winkel

Jean Blaute

Boven die muziekwinkel arrangeerde de jonge Blaute het nummer waar hij nog altijd het meest trots op is: "Ik werkte aan het refrein van "Tim" van Wim De Craene, toen op dat moment een auto inreed in de vitrine van de winkel. Dat hoor ik elke keer opnieuw wanneer ik het nummer beluister."

De lessen van Jean Kluger

In de jaren 70 speelde Jean Blaute in de band van Johan Verminnen. Blaute was - als volgeling van Robbie Robertson van The Band - een moderne gitarist voor die tijd, en dat wilde Johan Verminnen graag. De grote man achter Verminnen was in die tijd Jean Kluger, tot op vandaag een van de belangrijkste producers en muziekuitgevers van ons land. Johan Verminnen stelde Jean Blaute voor aan Jean Kluger, en dat leidde tot een jarenlange samenwerking tussen de twee Jeans. "Mijn professionele inspirator", noemt Blaute hem.

Jean Kluger staat erom bekend dat hij altijd het allerbeste wil voor zijn producties. Zo mocht Jean Blaute als nieuweling al snel muziek opnemen in Londen, met vermaarde sessiemuzikanten die werkten voor sterren als Lou Reed en Elton John. "Ik werd in het water gegooid en ik kon nog niet echt goed zwemmen", mijmert Blaute. "Maar ik kwam wƩl terug met resultaat." Die leerschool heeft Jean Blaute erg veel bijgebracht.

BEKIJK - Jean Blaute haalt in "Belpop" herinneringen op aan de samenwerking, op de 85e verjaardag van Jean Kluger:

Videospeler inladen...

De succesvolle jaren negentig

Van alle muzikale tijdperken waarin Jean Blaute actief was zijn het toch vooral de jaren 90 die in zijn geheugen gegrift staan, vooral omdat het een periode was met veel grote successen. Hij werkte op dat moment als producer voor Clouseau, waarmee hij klassiekers zoals "Afscheid van een vriend" en "Nobelprijs" op plaat zette.Ā Ā 

Ik zie die twee nog ontzettend graag, het waren een beetje mijn kinderen

Jean Blaute, over Sam en Gert Bettens van K's Choice

Ook Kā€™s Choice deed het goed toen. Jean Blaute was samen met Rocco Granata de ontdekker van die groep rond de broers Bettens. ā€œIk zie die twee nog ontzettend graag, het waren een beetje mijn kinderen," vertelt Blaute daarover. Hij zag ze dan ook muzikaal uitgroeien van een tuinhuisgroepje tot een band met wereldwijd succes.

Jean de mediaman

Een hele groep mensen kent Jean Blaute eigenlijk helemaal niet van zijn muziek, maar van zijn vele verschijningen op televisie. Zo doorkruiste hij het land in "De bende van Wim" en proefde Blaute samen met Ray Cokes vele bieren in "Tournee gĆ©nĆ©rale".Ā 

Zijn mediacarriĆØre begon al eind jaren 80, als panellid in "De drie wijzen". Het populaire televisieprogramma met Kurt Van Eeghem als presentator, waar drie bekende Vlamingen verhalen vertelden die waar of niet waar konden zijn. ā€œHet was een heel vruchtbare periode", zegt Blaute daarover. ā€œJe kunt gerust stellen dat ikzelf, Walter Grootaers, Chris Van den Durpel en Rob Vanoudenhoven daar als tv-figuren ontdekt zijn."

BEKIJK - Zo zag een verklede Jean Blaute eruit als panellid van "De drie wijzen", op 15 januari 1990:

Videospeler inladen...

Terugkijken op je zeventigste

Jean Blaute is nu 70, hij is geboren op 1 maart 1952, Ć©n hij heeft zijn memoires geschreven. Dat levensverhaal en het verloop van een carriĆØre te boek zetten is al een bilan op zich, en ook in het laatste hoofdstuk kijkt Jean naar de vaststellingen en bedenkingen die je pas kunt neerpennen als je daar klaar voor bent in je leven. In dat laatste hoofstuk vertelt hij openhartig over zijn chaotisch archief, Ć”ls het al zo genoemd mag worden.

Het mag zelfs verbazen dat deze autobiografie er is gekomen, dat hebben we te danken aan zijn uitstekende geheugen. In zijn bilan gaat het ook nog over het leven, over de liefde, over kinderen, over vriendschap Ć©n over zijn gezondheid. "Dat zijn de dingen die belangrijk zijn in het leven, misschien wel het enige dat telt", besluit Jean Blaute. "Dat, en The Beatles. We zouden nergens staan zonder The Beatles."

BEKIJK - Jean Blaute vertelt in "De afspraak" over rechtkrabbelen na drie moeilijke jaren:

Videospeler inladen...

Jean Blaute is vandaag te gast bij Radio 1, in "Belpop". De autobiografie "Met vallen en opstaan" is nu uit bij Lannoo.

Meest gelezen