AP
Volledig scherm
PREMIUM
© AP

PORTRET. De machtigste dictator die de geschiedenis ooit gekend heeft, maar hier kennen we Xi Jinping nauwelijks: “Zijn vrouw is in China even populair als Beyoncé”

Er wonen op onze planeet 7,9 miljard mensen. Daarvan zijn er 1,4 miljard Chinees. En die worden allemaal geleid door één man die geen tegenstand duldt: Xi Jinping (69). Op het twintigste partijcongres van de Communistische Partij van China dat zondag van start gaat, zal bevestigd worden dat Xi Jinping vijf jaar langer president blijft van het land en nog meer macht krijgt. Hij zou daardoor de machtigste leider van China sinds Mao Zedong kunnen worden. Xi heeft één doel: Amerika en Rusland nog voor 2050 van de troon stoten als dé wereldmachten. Maar wie is die man?

57 reacties

  • Dirk Vade

    1 jaar geleden
    Veel kritiek van Westerlingen die niks kennen van China of Azië. En China is niet gevaarlijk, die willen gewoon geld verdienen en hun gigantisch land intact houden. Het gevaar is USA. Geen enkele natie die zoveel conflicten en doden veroorzaakt. Door hun boycots sterven ook jaarlijks 100.000den kinderen en vrouwen die geen gezondheidszorg of voldoende eten krijgen.
  • Peter Berg

    2 jaar geleden
    Denken jullie nu echt dat een alliantie tussen China en Rusland het Westen zou vernietigen ? De VS alleen geeft al zoveel uit aan defensie als de 25 volgende naties samen, waarvan er nog eens 10 NATO-landen zijn. China zal nooit zijn economie in gevaar brengen door een oorlog te voeren. De economische sancties zoals tegen Rusland zou China in geen geval willen.
  • Maurice Van der Leene

    2 jaar geleden
    Je mag toch zeggen wat je wilt van Xi doe het maar hé 1.4 Miljard mensen in het gareel houden wij zij hier met 120 keren minder mensen en het lukt niet en dat komt omdat wij hier meer bazen hebben dan elders vandaar her vierkant draaien van België en ginder als je iets mispeuterd hebt zul je uw verdiende loon krijgen hier is het een zottekesspel wie geld heeft kan hier vanalles uitsteken en vinden dan ergens procedurefouten wat ginder niet het geval zal zijn! Ginder boet je voor je misdaden
  • Stefaan Baert

    2 jaar geleden
    China hoeft geen oorlog te voeren. Door industrie en handel worden ze vanzelf de supermacht.
  • Paul van de velde

    2 jaar geleden
    Kan je je voorstellen dat in China een politiek circus zou bestaan voor 1,4 miljard mensen, zoals in ons land met 11 miljoen inwoners? Dan zouden daar ca.1000 regeringen met 9.000 ministers en 40.000 volksvertegenwoordigers moeten rondlopen.