Zware brand in Iraanse gevangenis waar Belg en VUB-gastprofessor worden vastgehouden

De beruchte Evin-gevangenis van Teheran (Iran) staat in brand. In de buurt zijn geweerschoten te horen. In de gevangenis worden politiek gevangenen opgesloten. Ook de Belgische ngo-medeweker Olivier Vandecasteele wordt er vastgehouden, net als VUB-professor Ahmadreza Djalali.

tg

De brand zou gesticht zijn door gedetineerden maar volgens lokale autoriteiten zou alles onder controle zijn.

In de buurt zijn wel geweerschoten te horen. En speciale eenheden op motoren haastten zich ter plaatse.

In Iran is het al weken onrustig sinds de dood van de 22-jarige Koerdische Iraanse Mahsa Amini. Ze stierf volgens de politie aan een onderliggende gezondheidstoestand, maar haar familie zegt dat ze stierf nadat ze was geslagen door de zedenpolitie.

In de gevangenis van Evin zit ook de Belg Olivier Vandecasteele opgesloten. Net als de Iraans-Zweedse arts en academicus Ahmadreza Djalali, die gastdocent was aan de Brusselse VUB. Hij zit al sinds 2016 vast in die gevangenis, waaronder enkele periodes in eenzame opsluiting.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Teheraanse gevangenis heeft internationaal een slechte reputatie. In 2018 zetten de Verenigde Staten de Evin-gevangenis op een zwarte lijst wegens ‘serieuze mensenrechten­schendingen’. In een rapport beschreef de Human Rights Watch hoe gevangenen in Evin te maken krijgen met dreigementen over marteling en langdurige opsluiting, soms meerdere keren per dag vijf tot zes uur ondervraagd worden, en de toegang tot medische zorgen en familiebezoeken wordt ontzegd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer