Videospeler inladen...

President Xi Jinping bij start partijcongres over Taiwan: "Eenmaking van China zal gerealiseerd worden"

In zijn openingsspeech voor het twintigste partijcongres van de Communistische Partij van China heeft president Xi Jinping de "overgang van chaos naar bestuur" in de semi-autonome regio Hongkong toegejuicht. Hij veroordeelde de buitenlandse inmenging in Taiwan, het eiland dat voor Peking nog steeds een afvallige provincie is. De president verdedigde ook het coronabeleid in zijn land.

"We hebben resoluut strijd gevoerd tegen separatisme en inmenging. We hebben onze vastberadenheid en het vermogen getoond om de nationale soevereiniteit en territoriale integriteit te beschermen en om ons te verzetten tegen de onafhankelijkheid van Taiwan", zei Xi Jinping aan het begin van het meerdaagse congres dat om de vijf jaar plaatsvindt.

De Chinese president had het ook over Hongkong. Het Verenigd Koninkrijk droeg in 1997 Hongkong over en sindsdien  - en vooral de laatste jaren - heeft China steeds meer de macht overgenomen in de voormalige Britse kroonkolonie. Hij prees de overgang van Hongkong van "chaos naar bestuur".

Xi benadrukte dat zijn harde optreden tegen corruptie "ernstige latente gevaren" binnen de Communistische Partij en het leger van het land heeft uitgeschakeld. "De strijd tegen corruptie heeft een overweldigende overwinning behaald en is volledig geconsolideerd, waardoor ernstige latente gevaren binnen de partij, de staat en het leger zijn geëlimineerd." Critici stellen echter dat Xi zijn anticorruptiecampagne heeft gebruikt om tegenstanders uit te schakelen.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Xi Jinping verklaarde ook dat zijn land voor alles de bevolking en mensenlevens vooropstelt bij het bestrijden van de coronapandemie. Peking heeft "de veiligheid en gezondheid" van de bevolking maximaal beschermd. Hij sprak daarbij van positieve resultaten, door de preventie bij en het beheer van de epidemie af te stemmen met de economische en sociale ontwikkelingen. China voert al bijna drie jaar een zeer strikt coronabeleid, wat ook een weerslag had op de economische groei van het land.

De president verzekerde zondag ook dat China, één van de grootste vervuilers ter wereld, zijn inspanningen voortzet in de strijd tegen de opwarming van de aarde. "Peking zal actief deelnemen aan het mondiale bestuur over klimaatverandering en belooft het schone en efficiënte gebruik van steenkool te versterken", aldus Xi Jinping.

Tijdens het meerdaagse vijfjaarlijkse partijcongres zal naar verwachting bevestigd worden dat Xi Jinping vijf jaar langer president blijft van het land, dat sinds het begin van de coronapandemie weer terugplooit op zichzelf. Het congres vindt plaats op een "kritiek moment" waarbij het land en de bevolking van alle etnieën de weg inslaan naar de opbouw van een "modern socialistisch land".

Sinologe Ingrid D'Hooghe analyseerde de openingstoespraak van Xi Jinping in "De ochtend" op Radio 1:

Ingrid D'Hooghe, sinologe en coördinator van het China Center aan het Clingendael Instituut, merkte geen grote verrassingen op in de toespraak van Xi. Haar viel wel de vrij verzoenende toon ten opzichte van het buitenland op. "De hereniging met Taiwan staat nog steeds op de agenda, maar de inzet blijft een vreedzame hereniging."

"Xi Jinping heeft ook duidelijk gezegd dat China blijft inzetten op openheid naar het buitenland en meer internationale samenwerking. Dus ook daaruit blijkt toch wel die wens van China om zichzelf niet te isoleren. In deze speech wordt duidelijk gezegd dat ze willen blijven samenwerken met de buitenwereld."

BEKIJK - Wie is Xi Jinping, volgens critici de meest autoritaire leider sinds Mao?

Videospeler inladen...

Meest gelezen