Exclusieve voorpublicatie. Tv- en radiopresentatrice Rani De Coninck deelt 3 recepten uit haar kookboek: “Maak de spaghettitaart een dagje op voorhand”
In plaats van ‘Wat eten we vandaag?’, stelt tv-presentatrice Rani De Coninck (52) zichzelf de vraag ‘Wat eten we deze week?’. Het bracht een andere dynamiek teweeg in haar gezin én in haar voorraadkast. Dankzij onder meer mealprepping loopt alles volgens plan en is er nooit een gebrek aan eten op tafel. Ze deelt 3 recepten uit haar boek ‘Rani’s Goed Plan’ om zelf succesvol te mealpreppen deze week.
Samen met foodstyliste Elise Van de Poele maakte Rani De Coninck een kookboek vol recepten waar je de week makkelijk mee doorkomt. Dat ze zelf nauwkeurig uitdenkt wat ze gaat eten en daar de nodige voorbereidingen al voor treft, liet ze aan Vlaanderen al zien in een aflevering van ‘Over Eten’ over hoe gezond vis is. Nu bundelt ze enkele handige recepten in ‘Rani’s goed plan’ om er zelf werk van te maken.
Okonomiyaki: Japanse pannenkoekjes met kool
Bereidingstijd: 20 minuten
Voor 4 personen
Ingrediënten
Voor de pannenkoekjes
• 350 g groenekool
• 1 dikke wortel
• 3 lente-uien
• 1 teentje knoflook
• 150 g bloem
• 3 eieren
• 150 ml water
• zonnebloemolie
• peper en zout
Voor de dressing
• 4 el sojasaus
• 1 el walnootolie
• 1⁄2 kl chilivlokken
• 1 limoen
Zo maak je het
Maak eerst de dressing: meng de sojasaus met de walnootolie, de chilivlokken en het sap van 1 limoen met 2 eetlepels water.
Snijd de groenekool heel fijn.
Schil de wortel en rasp grof. Snijd de lente-uien in fijne ringen. Pel en plet de knoflook. Meng de bloem met de eieren, het water en 2 eetlepels zonnebloemolie. Roer de groenten door dit mengsel en kruid met voldoende peper en zout. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan en schep een opscheplepel van het mengsel in de pan. Wrijf het mengsel uit tot een pannenkoek.
Bak op een laag vuur aan één zijde goudbruin, draai om en laat opnieuw enkele minuten langzaam garen. Bak alle pannenkoekjes, snijd in stukjes en serveer met de dipsaus.
Kan warm, lauw of koud gegeten worden.
Tip van Rani: Deze pannenkoekjes zijn de perfecte lunch, een fris vieruurtje of een verrassend hapje!
Ovenplaat met wortel, couscous, halloumi
Bereidingstijd: 20 minuten
Oventijd: 35 minuten
Voor 4 personen
Ingrediënten
• 1 zoete ui
• 800 g wortelen
• 2 teentjesknoflook
• 1 kl garam masala of baharat
• 1⁄2 kl chilivlokken
•1 kl currypoeder
• 1 handvol rozijnen
• 350 g couscous
• 500 mlgroentebouillon
• 1 Berloumi of halloumi
• handvol bladpeterselie
• olijfolie
• peper en zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 185 °C.
Pel de ui en snijd in repen. Schil de wortelen en snij in repen. Halveer de langste exemplaren in de lengte.
Pel en plet de knoflook. Meng de ui, knoflook en wortelen met 4 eetlepels olijfolie, de garam masala, chilivlokken, currypoeder en een snuf zout. Leg in een grote ovenschaal en zet in de voorver- warmde oven op 185 °C gedurende 25-30 minuten, tot de wortels gaar en licht goudbruin zijn. Haal de ovenschaal uit de oven. Schep alles eruit en leg even opzij.
Giet de rozijnen, couscous en bouillon in de ovenschaal. Roer goed om en zet in de oven gedurende 5 minuten. Haal uit de oven, meng de wortelen en ui goed door de couscous en laat alles nog afgedekt 5 minuten rusten.
Verhit een scheutje olijfolie en bak de Berloumi of halloumi in plakjes kort aan. Serveer de couscous met de Berloumi en grof gehakte peterselie.
Tip van Rani: Vervang de wortels eens door zoete aardappel, pastinaak of koolrabi, afhankelijk van wat er op zijn best is.
Spaghettitaart
Bereidingstijd: 15 minuten
Oventijd: 35 minuten
Voor 4 personen
Ingrediënten
• 250 g kastanje-champignons (of gewone)
• olijfolie
• 100 g gerooktespekblokjes
• 500 ml kant-en-klare tomaten-saus naar keuze (ThinkTomato, arrabbiatasaus...)
• 350 g spaghetti
•1 kippenbouillonblokje
• 3 eieren
• 120 g ricotta ofverse roomkaas
• 150 ggemalen mozzarella
• nootmuskaat
• peper en zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de champignons in fijne blokjes. Verhit een scheutje olijfolie en bak de spekblokjes en champignons goudbruin.
Voeg de saus toe en kruid indien nodig bij met peper en zout. Kook de spaghetti met het bouillonblokje beetgaar, giet af en laat uitlekken.
Klop de eieren op met de ricotta of verse roomkaas en de helft van de mozzarella. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Meng de spaghetti met de tomatensaus en giet alles in een ingevette ovenschaal. Overgiet met het ei-kaasmengsel en bestrooi met de overige mozzarella. Zet 30-35 minuten in de voorverwarmde oven.
Zet de oven uit en laat nog 5 minuten rusten.
Tip van Rani: Supersnel klaar en perfect daags voordien te bereiden. Door alles een nachtje te laten rusten, versterken alle ingrediënten elkaars smaak en wordt dit gerecht er alleen maar beter op.
Deze 3 recepten verschenen in NINA-magazine bij de HLN-weekendkrant van zaterdag 15/10/2022.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
Daarom eet je die zak chips altijd in één keer leeg (ook als je dat niet van plan was)
Als je jezelf ook elke keer voorneemt om één klein kommetje chips te vullen, om dan toch met een lege zak te eindigen, ben je zeker niet alleen. Hoe komt het dat chips zo onweerstaanbaar zijn en dat die zak elke keer opnieuw leeg is voor je het goed en wel beseft? -
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
-
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”
Veel mensen hebben zich wellicht al eens afgevraagd hoé Hollywoodsterren er zo kunnen uitzien en welk eetpatroon ze daarvoor aannemen. De Gentse Ferdaws Mesbahi weet daar alles van: ze werkt in Los Angeles als privéchef voor tal van wereldsterren zoals Angelina Jolie en The Weeknd. “Ik kook volgens de Ayurvedische keuken”, legt ze uit. “Voeding is hier een medicijn voor lichaam én geest.” Ze vertelt hoe een typische werkdag eruitziet en verklapt het favoriete recept van Jolie. -
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
Denk je dat BV’s constant op hun lijn letten? Je zou hun bestelling bij de frituur eens moeten zien. Tien BV’s verklappen ons hoe zij hun frietjes het liefste eten. Van de beste garnaalkroket van het land tot een monsterbestelling van 30 euro omdat die met een mooi extraatje komt. Maar Christoff? Die spant de kroon. “Sinds mijn eerste frituurbezoek is mijn bestelling nooit meer veranderd.” -
Verrassend: dit is het beste moment om ’s morgens je tanden te poetsen
-
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
-
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?
In de supermarkt kan je vaak vleesverpakkingen kopen met korting omdat ze die dag zelf vervallen. En iedereen verliest weleens vlees in de koelkast uit het oog. Kan het helpen om dat vlees dan eerst op te bakken of om het in te vriezen om de houdbaarheidsdatum te verlengen of niet? Levensmiddelenchemicus Bruno De Meulenaert legt uit. -
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
Gehaktballetjes in tomatensaus is één van de lekkerste Vlaamse klassiekers. Maar welke kant-en-klare variant uit de supermarkt is een even smakelijk alternatief? Sterrenchef Luc Bellings proeft tien bereidingen en buist de helft. Echt lekker gehakt en een geslaagde saus? Dat vindt hij maar bij één product: “Dit zouden ze zelfs geen balletjes in tomatensaus mogen noemen, het zouden vegetarische balletjes kunnen zijn.” -
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?