Exclusieve voorpublicatie. Tv- en radiopresentatrice Rani De Coninck deelt 3 recepten uit haar kookboek: “Maak de spaghettitaart een dagje op voorhand”
In plaats van ‘Wat eten we vandaag?’, stelt tv-presentatrice Rani De Coninck (52) zichzelf de vraag ‘Wat eten we deze week?’. Het bracht een andere dynamiek teweeg in haar gezin én in haar voorraadkast. Dankzij onder meer mealprepping loopt alles volgens plan en is er nooit een gebrek aan eten op tafel. Ze deelt 3 recepten uit haar boek ‘Rani’s Goed Plan’ om zelf succesvol te mealpreppen deze week.
Samen met foodstyliste Elise Van de Poele maakte Rani De Coninck een kookboek vol recepten waar je de week makkelijk mee doorkomt. Dat ze zelf nauwkeurig uitdenkt wat ze gaat eten en daar de nodige voorbereidingen al voor treft, liet ze aan Vlaanderen al zien in een aflevering van ‘Over Eten’ over hoe gezond vis is. Nu bundelt ze enkele handige recepten in ‘Rani’s goed plan’ om er zelf werk van te maken.
Okonomiyaki: Japanse pannenkoekjes met kool
Bereidingstijd: 20 minuten
Voor 4 personen
Ingrediënten
Voor de pannenkoekjes
• 350 g groenekool
• 1 dikke wortel
• 3 lente-uien
• 1 teentje knoflook
• 150 g bloem
• 3 eieren
• 150 ml water
• zonnebloemolie
• peper en zout
Voor de dressing
• 4 el sojasaus
• 1 el walnootolie
• 1⁄2 kl chilivlokken
• 1 limoen
Zo maak je het
Maak eerst de dressing: meng de sojasaus met de walnootolie, de chilivlokken en het sap van 1 limoen met 2 eetlepels water.
Snijd de groenekool heel fijn.
Schil de wortel en rasp grof. Snijd de lente-uien in fijne ringen. Pel en plet de knoflook. Meng de bloem met de eieren, het water en 2 eetlepels zonnebloemolie. Roer de groenten door dit mengsel en kruid met voldoende peper en zout. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan en schep een opscheplepel van het mengsel in de pan. Wrijf het mengsel uit tot een pannenkoek.
Bak op een laag vuur aan één zijde goudbruin, draai om en laat opnieuw enkele minuten langzaam garen. Bak alle pannenkoekjes, snijd in stukjes en serveer met de dipsaus.
Kan warm, lauw of koud gegeten worden.
Tip van Rani: Deze pannenkoekjes zijn de perfecte lunch, een fris vieruurtje of een verrassend hapje!
Ovenplaat met wortel, couscous, halloumi
Bereidingstijd: 20 minuten
Oventijd: 35 minuten
Voor 4 personen
Ingrediënten
• 1 zoete ui
• 800 g wortelen
• 2 teentjesknoflook
• 1 kl garam masala of baharat
• 1⁄2 kl chilivlokken
•1 kl currypoeder
• 1 handvol rozijnen
• 350 g couscous
• 500 mlgroentebouillon
• 1 Berloumi of halloumi
• handvol bladpeterselie
• olijfolie
• peper en zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 185 °C.
Pel de ui en snijd in repen. Schil de wortelen en snij in repen. Halveer de langste exemplaren in de lengte.
Pel en plet de knoflook. Meng de ui, knoflook en wortelen met 4 eetlepels olijfolie, de garam masala, chilivlokken, currypoeder en een snuf zout. Leg in een grote ovenschaal en zet in de voorver- warmde oven op 185 °C gedurende 25-30 minuten, tot de wortels gaar en licht goudbruin zijn. Haal de ovenschaal uit de oven. Schep alles eruit en leg even opzij.
Giet de rozijnen, couscous en bouillon in de ovenschaal. Roer goed om en zet in de oven gedurende 5 minuten. Haal uit de oven, meng de wortelen en ui goed door de couscous en laat alles nog afgedekt 5 minuten rusten.
Verhit een scheutje olijfolie en bak de Berloumi of halloumi in plakjes kort aan. Serveer de couscous met de Berloumi en grof gehakte peterselie.
Tip van Rani: Vervang de wortels eens door zoete aardappel, pastinaak of koolrabi, afhankelijk van wat er op zijn best is.
Spaghettitaart
Bereidingstijd: 15 minuten
Oventijd: 35 minuten
Voor 4 personen
Ingrediënten
• 250 g kastanje-champignons (of gewone)
• olijfolie
• 100 g gerooktespekblokjes
• 500 ml kant-en-klare tomaten-saus naar keuze (ThinkTomato, arrabbiatasaus...)
• 350 g spaghetti
•1 kippenbouillonblokje
• 3 eieren
• 120 g ricotta ofverse roomkaas
• 150 ggemalen mozzarella
• nootmuskaat
• peper en zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de champignons in fijne blokjes. Verhit een scheutje olijfolie en bak de spekblokjes en champignons goudbruin.
Voeg de saus toe en kruid indien nodig bij met peper en zout. Kook de spaghetti met het bouillonblokje beetgaar, giet af en laat uitlekken.
Klop de eieren op met de ricotta of verse roomkaas en de helft van de mozzarella. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Meng de spaghetti met de tomatensaus en giet alles in een ingevette ovenschaal. Overgiet met het ei-kaasmengsel en bestrooi met de overige mozzarella. Zet 30-35 minuten in de voorverwarmde oven.
Zet de oven uit en laat nog 5 minuten rusten.
Tip van Rani: Supersnel klaar en perfect daags voordien te bereiden. Door alles een nachtje te laten rusten, versterken alle ingrediënten elkaars smaak en wordt dit gerecht er alleen maar beter op.
Deze 3 recepten verschenen in NINA-magazine bij de HLN-weekendkrant van zaterdag 15/10/2022.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verrassend: dit is het beste moment om ’s morgens je tanden te poetsen
-
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
In 2023 produceerde ons land 13 procent meer wijn dan vorig jaar, goed voor een totaal van 3,4 miljoen liter. Maar welke Belgische wijnen zijn lekker? Matcht de vraag met het aanbod? Welke flessen vind je terug in de supermarkt en in welke druiven blinken we uit? HLN-sommelier Sepideh Sedaghatnia geeft antwoord en tipt vier wijndomeinen: “Onze cool climate wines hebben een frisheid waar Frankrijk en Spanje jaloers naar kijken.” -
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
Na de geboorte van haar dochter kreeg auteur Annelies Van Mol last van onverklaarbare ontstekingen en pijnen. Het bleek de ziekte van Bechterew te zijn, een vorm van ontstekingsreuma. Omdat ze zich niet goed voelde bij de medicijnen die ze moest nemen, begon ze oplossingen te zoeken via voeding. Een plantaardig dieet slaat momenteel aan om medicatie- en pijnvrij te blijven. Reumatoloog Philippe Caron (UZ Gent) vertelt hoe voeding bij dit soort aandoeningen kan helpen. En is dat de enige oplossing? -
-
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
-
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”
Look eten en jezelf daarna ongemakkelijk voelen door de knoflookadem: we hebben het allemaal al meegemaakt. We lezen ook veel feiten en fabels over wat ertegen werkt, en na al die mythes die de ronde doen hebben Amerikaanse wetenschappers écht iets ontdekt wat werkt. En wat blijkt? De oplossing vinden we terug in het zuivelaanbod van de supermarkt. -
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
In ‘Alles moet weg’ op VTM2 hoor je de harten van vintage bierliefhebbers breken als geopperd wordt om Orval uit 2016 weg te gieten. Maar is dit bier zo lang na datum nog wel lekker? Hoelang kun je bier eigenlijk bewaren? En welke gaan langer mee dan je denkt? Van een simpele pils tot een tripel: HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem neemt elf bierstijlen onder de loep en tipt de beste bewaartijd: “Het is grote nonsens dat deze blonde bieren beter worden met de jaren.” -
PREMIUM
Nieuw gehypet middeltje om af te vallen kost 5 euro bij Kruidvat: hoe nuttig is water met toegevoegde elektrolyten?
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
-
Mijnenergie
Nieuw systeem schakelt toestel van Bosch of Siemens automatisch aan op voordeligste moment: de pro's en contra's in de kijker
Wie over een digitale meter en zonnepanelen beschikt, stemt zijn energieverbruik best af op de momenten dat de zon schijnt. Dat valt evenwel moeilijk te realiseren wanneer je vaak van huis bent. Daarom zorgen toestellenfabrikanten er nu voor dat het was- of droogprogramma automatisch start bij zonneschijn. Mijnenergie.be gaat na welke mogelijkheden die optie biedt. -
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
De werkende Belg kan op steeds meer extraatjes rekenen: de voorbije vijf jaar is het gemiddeld aantal extralegale voordelen met 10 procent toegenomen. Om welke voordelen gaat het precies (en welke zijn aan een terugval bezig)? Welke rol spelen je functie, statuut, opleiding en de sector waarin je werkt? En wat met de verschillen tussen man en vrouw? Jobat.be zocht het uit. -
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)