"Day of justice" in Brussel: enkele duizenden mensen hebben betoogd voor vrije meningsuiting en tegen het beleid

In Brussel is de betoging voor vrije meningsuiting en tegen het politieke beleid op verschillende domeinen geëindigd in de buurt van het Atomium. Volgens de Brusselse politie zijn er 2.000 manifestanten komen opdagen, met buitenlandse vlaggen en veel verschillende spandoeken met allerlei slogans.

Het is niet de eerste keer dat er geprotesteerd werd tegen onder meer het coronabeleid, de klimaatmaatregelen, het politieke beleid en de pers in ons land. Vandaag hadden verschillende organisaties de krachten gebundeld, in wat ze zelf het "Day of justice"-protest noemen. Doel van de protestactie is volgens de organisatoren om "de samenleving te veranderen, als een team". Ze hebben hun onvrede geuit over de gang van zaken in de politieke besluitvorming, en ook de media kregen veel kritiek.

BEKIJK - Een heel divers publiek komt om verschillende redenen af op de betoging:

Videospeler inladen...

Volgens de Brusselse politie waren er 2.000 mensen samengekomen aan het Noordstation in Brussel. De manifestatie is geëindigd in de buurt van het Atomium, aan het Amerikaans Theater. Daar werden nog verschillende toespraken gehouden."Onder meer van een Roemeens Europarlementslid van de Conservatieve fractie, die zwaar uithaalt naar andere politici, en hen leugenaars noemt", zegt VRT NWS-journalist Jeroen Reygaert. 

"Twee jaar lang heeft onze regering ongestraft de bevolking onderdrukt met angst en dwang", zei Sarkis Simonjan, een van de organisatoren. "Hele sectoren zijn gedwongen geweest te sluiten, failliet te gaan en zelfs zelfmoord te plegen. Diezelfde regering legt ons nu exorbitant hoge energieprijzen op, en legt daarvoor de schuld bij de burgers zelf, omdat die zogezegd "fout consumeren". En dat alles voor een oorlog die ons niet aangaat en die slechts een voorwendsel is."

De betoging is rumoerig verlopen, maar zonder opstootjes of concrete incidenten. In de manifestatie zijn naast Vlaamse leeuwen en Belgische vlaggen ook internationale vlaggen meegedragen, waaronder omgekeerde Nederlandse vlaggen die het symbool zijn van het boerenprotest bij onze noorderburen. 

"Maar ik zie ook enkele Russische vlaggen, mensen die zich zorgen maken over de inflatie en stijgende energieprijzen en sympathisanten van Jürgen Conings en Yannick V., twee mensen met uiterst rechtse sympathieën die afgelopen jaar om het leven zijn gekomen", zegt Reygaert. "Eén ding hebben de manifestanten ondanks hun verschillende achtergronden gemeen: ze vinden allemaal dat de politiek en de media liegen en niet luisteren naar hun mening of hun waarheid. De aanwezigen zien daar een complot in."

Meest gelezen