Beeld uit Kiev na de ontploffingen (AFP, Yasuyoshi Chiba)
AFP or licensors

Zeker vier doden na aanvallen met Iraanse "kamikazedrones" op Kiev, Oekraïne vraagt EU om meer sancties tegen Iran

Het centrum van de Oekraïense hoofdstad Kiev werd vanmorgen opgeschrikt door meerdere explosies. Het gaat opnieuw om een aanval met Iraanse "kamikazedrones". Volgens de burgemeester van de hoofdstad zouden zeker 28 onbemande vliegtuigen Kiev aangevallen hebben. Zeker vier mensen zijn omgekomen, zeggen de Oekraïense autoriteiten. Oekraïne heeft de Europese Unie opgeroepen om meer sancties op te leggen aan Iran. 

Verslaggevers van Reuters, BBC en AFP hebben vanmorgen ontploffingen gehoord in het centrum van de Oekraïense hoofdstad Kiev. Volgens burgemeester Vitali Klitsjko zijn de hoofdstad en de omgeving aangevallen door zeker 28 drones. 

Zeker vijf drones zijn volgens de Oekraïense autoriteiten ontploft in het centrum van de hoofdstad. Daarbij werd onder meer een appartementsgebouw geraakt. Zeker vier bewoners - een zwangere vrouw en haar echtgenoot, een oudere vrouw en nog een man - kwamen om het leven. 

Zeker 13 drones zouden zijn neergehaald door de Oekraïense luchtafweer. 

BEKIJK - Dodelijke slachtoffers in Kiev door drones die zich te pletter vliegen op gebouwen:

Videospeler inladen...

Volgens Oekraïne werden de aanvallen opnieuw uitgevoerd met zogenoemde Iraanse "kamikazedrones", een aanvalstechniek die de laatste tijd steeds vaker gebruikt wordt door Rusland. 

"Iran moet gesanctioneerd worden"

Oekraïne heeft de Europese Unie opgeroepen om Iran meer sancties op te leggen. "Iran moet gesanctioneerd worden voor het leveren van drones aan Rusland", zo stelt de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba op Twitter.

Koeleba riep het Westen ook op tot verdere militaire steun nu de Russische strijdkrachten Kiev en andere steden blijven bestoken met luchtaanvallen. ""Ik ben waarschijnlijk de eerste minister van Buitenlandse Zaken die de Europese raad van ministers van Buitenlandse Zaken toespreekt vanuit een schuilkelder, vanwege de sirene van de luchtaanvallen," zo deed hij zijn oproep. Hij vroeg daarnaast om meer luchtverdedigingscapaciteit en meer munitie.

Weer energiecentrale geraakt

Ook in de buurt van Dnipro, de op twee na grootste stad van Oekraïne, zou een grote brand zijn uitgebroken in een energiecentrale na een raketinslag. 

Volgens de gouverneur zou dat het werk zijn van het Russisch leger. "Drie vijandelijke raketten werden neergehaald door ons luchtafweergeschut", meldt een lokale functionaris aan Reuters. Een vierde raket zou de energie-infrastructuur wel getroffen hebben. Door de aanhoudende aanvallen op Oekraïense energiecentrales werd de kerncentrale van Zaporizja opnieuw van het elektriciteitsnet gehaald. 

Volgens de eerste minister van Oekraïne Denis Shmygal hebben honderden dorpen door de Russische aanvallen op Oekraïense infrastructuur geen toegang tot elektriciteit. "Opnieuw hebben Russische terroristen onze energie-infrastructuur aangevallen", zei hij. Door de drone-aanval op die "kritieke infrastructuur" zitten nu honderden dorpen en steden over heel het land zonder stroom. Shmygal roept de Oekraïense bevolking op minder elektriciteit te verbruiken, vooral tijdens de piekuren.

BEKIJK - De eerste beelden na de aanvallen in het Sjevtsjenko-district van Kiev:

Videospeler inladen...

De adviseur van de Oekraïense president, Michailo Podoljak, roept naar aanleiding van de hernieuwde Russische aanvallen op de hoofdstad op om het land uit de G20 (de 20 landen met de grootste economieën) te bannen. "Zij die het bevel geven om kritieke infrastructuur aan te vallen om zo burgers te bevriezen en een totale mobilisatie te organiseren om het front met lijken te bedekken, mogen niet langer aan de tafel zitten met de leiders van de G20. Tijd om een ​​einde te maken aan de Russische hypocrisie", schreef hij op Twitter.

De nieuwe explosies in Kiev komen er een week nadat de hoofdstad getroffen werd door Russische bombardementen, ook andere Oekraïense steden waren die dag een doelwit. Negentien mensen kwamen toen om het leven, 105 mensen raakten gewond. De bombardementen waren een vergeldingsactie van Rusland voor de ontploffing op de Krimbrug. Een deel van het wegdek belandde toen in het water. Oekraïne ontkent nog steeds elke betrokkenheid bij die ontploffing. 

Meest gelezen