Belgische werkgelegenheidsgraad nam voor het eerst in vijf jaar weer toe

© IMAGEGLOBE

De werkgelegenheidsgraad bij de 20- tot 64-jarigen in België is het voorbije jaar gestegen, van 67,2 procent tot 67,7 procent. Het gaat om de eerste substantiële stijging in vijf jaar en het op één na hoogste niveau ooit, blijkt uit statistieken van de FOD Economie.

De Europese doelstelling voor 2020 mikt op een werkgelegenheidsgraad van 73,2 procent. Tegelijk zakte ook de werkloosheidsgraad in België, van 8,6 procent tot 7,9 procent. Volgens minister van Werk Kris Peeters is het de eerste keer in vijf jaar dat die onder de 8 procent noteert.

Bij de mannen bedraagt de werkgelegenheidsgraad 72,3 procent (+1 procentpunt), bij de vrouwen ligt die op 63 procent. Van de hooggeschoolden werkt 82,2 procent, tegen slechts 36 procent van de laaggeschoolden in de leeftijdscategorie 16-64 jaar. De werkgelegenheidsgraad van 55-plussers gaat al enkele jaren in stijgende lijn en nam ook in 2016 verder toe. Momenteel is 45,4 procent van de 55-plussers aan het werk.

“Beleid werkt”

Minister Peeters: “Dit is uiteraard geen toeval meer, alle nationale én internationale instellingen geven aan dat het beleid van de federale regering werkt (...) Gerichte fiscale en arbeidsmarkthervormingen leveren jobs op, zoveel is nu wel duidelijk. Dat moet dan ook onze ambitie blijven. We zullen niet vervallen in een hoera-stemming, er blijven belangrijke inspanningen nodig want elke werkloze is er één te veel. Elke hervorming moet een duidelijke meerwaarde opleveren voor de mensen en bedrijven in ons land.”

De FOD Economie verspreidde donderdag nog meer cijfers; zo heeft bijvoorbeeld 4,4 procent van de werkende Belgen een tweede job en werkt bijna de helft (45 pct) van de vrouwen deeltijds tegen slechts 10,6 procent van de mannen. Steeds meer jongeren studeren voort: vorig jaar waren het er 870.000 in de categorie 15 tot 24 jaar of twee derde van alle jongeren. Als die jongeren aan de slag gaan, heeft ruim een derde (39%) een tijdelijk contract.

België telt ook 413.000 huisvrouwen en 17.000 huismannen. Ongeveer 43.000 Walen pendelen naar Vlaanderen voor het werk, tegen 25.000 Vlamingen naar Wallonië.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen