Foto ter illustratie
BELGA/BOGAERTS

Diefstal van 700 meter kabel veroorzaakt hinder voor treinverkeer tussen Vilvoorde en Mechelen

Tussen Mechelen en Vilvoorde is er 700 meter kabel gestolen en dat zorgt voor hinder voor het treinverkeer in de ochtendspits. Er zijn verschillende treinen afgeschaft. 

"Rond half twee vannacht hebben we een kabeldiefstal vastgesteld tussen Mechelen en Vilvoorde", zegt Thomas Baeken van spoorwegbeheerder Infrabel. "Dat zorgt natuurlijk voor heel wat problemen voor het treinverkeer tijdens de ochtendspits. Zo is de trein tussen tussen Brussel Zuid en Antwerpen Centraal volledig afgeschaft. De trein die van Edingen naar Mechelen rijdt is gedeeltelijk afgeschaft en de treinverbinding tussen Antwerpen Luchtbal en Charleroi wordt beperkt tot Antwerpen Centraal."

"De rest van de treinen tussen Mechelen en Vilvoorde rijden wel normaal, maar worden lokaal omgeleid. Verwacht wordt dat de hinder tot de middag zal duren.  De dader of daders zijn gaan lopen zonder een spoor achter te laten en dan is het vrij moeilijk om hen te pakken te krijgen. Wij doen wel aangifte van de kabeldiefstal", zegt Thomas Baeken nog.

Plan tegen koperdiefstal

"Wij hebben ook een samenwerking met de ijzerhandelaars", vervolgt Thomas Baeken.  "Zij weten welke kabels van het spoor komen en die kunnen niet te koop aangeboden worden. Sinds de invoering van het nationaal actieplan tegen kabeldiefstal, kan je ook niet meer met cash geld betalen bij de ijzerhandelaar. Dat kan enkel via elektronische stortingen om zo eventueel een spoor naar de daders te hebben. Maar zij kunnen ook naar het buitenland vluchten om hun gestolen waar aan de man te brengen", aldus nog Thomas Baeken.

Meest gelezen