PhotoNews

Nieuwe campagne voor preventie van diefstal: met deze tips maak je het inbrekers lastiger

De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken lanceert deze week een nieuwe nationale campagne om diefstallen te voorkomen: BeSafe@Home. Er worden tips gegeven om het inbrekers lastiger te maken. De actie wordt de hele week in de kijker gezet: zo zullen in Oostende wijkagenten de veiligheid van de sloten van de voordeur controleren.

Iedereen kan het slachtoffer worden van een woninginbraak. Juwelen, betaalmiddelen en laptops zijn de meest voorkomende gestolen voorwerpen. Om het voor inbrekers moeilijker te maken, kan je de volgende 5 tips toepassen:

  1. Vraag naar lokale diefstalpreventiemogelijkheden.Ā In heel wat gemeenten kan je een beroep doen op een diefstalpreventieadviseur. Die helpt je bij het beveiligen van je woning.
  2. Maak gebruik van goede gewoonten en contacten. Doe alle ramen en deuren op slot wanneer je de woning verlaat. Ook al is het maar voor even.Ā Doe een beroep op jouwĀ buren, vrienden en familieleden om een oogje in het zeil te houden wanneer je een tijdje niet thuis bent.
  3. Installeer kwaliteitsvol mechanisch beveiligingsmateriaal.Ā Door goede sloten, ramen en deuren kan je ervoor zorgen dat dieven tijd verliezen wanneer ze jouw woning op het oog hebben.
  4. Beveilig aanvullend met elektronische systemen.Ā Het plaatsen van een elektronisch veiligheidssysteem is alleen maar relevant als de woning al correct beveiligd is.
  5. Bescherm jouw woning ook tegen hackers.Ā Alsmaar meer toestellen zijn ā€“ vaak zonder we er ons bewust van zijn - verbonden met het internet. Slecht beveiligde toestellen kunnen ervoor zorgen dat dieven kunnen zien wanneer je thuis bent of hoe je huis er vanbinnen uitziet.
Facebook besafehomediefstalpreventie

Deze week zijn er vele acties om de start van de BeSafe@Home campagne in de kijker te zetten.Ā Heel wat steden, gemeenten en politiezones doen eraan mee. In Oostende bijvoorbeeld gaan de wijkagenten controleren hoe veilig de voordeursloten zijn.Ā Celine David, diefstalpreventieadviseur van de stad Oostende: "De cilinder van het slot mag maximaal 2 mm uitsteken. Als de cilinder langer is, kunnen inbrekers het slot uitbreken. Als onze wijkagenten zien dat een voordeurslot niet veilig is, zullen ze aanbellen. Ze zullen de inwoners doorverwijzen. Iedereen kan bij ons gratis advies krijgen om zijn of haar huis beter te beveiligen tegen dieven."

Meest gelezen