Chaos op en rond luchthaven van Charleroi door staking bij veiligheidspersoneel: “Schandalige actie van onze onderaannemer”

© twitter

De luchthaven van Charleroi is maandagochtend niet toegankelijk door een actie van het veiligheidspersoneel. Dat meldt de politie.

jvh
Bron: RTBF

Het personeel van het bedrijf Security Master, dat de veiligheid verzekert in de luchthaven, bezet de ronde punten richting de luchthaven. Volgens vakbondsvertegenwoordiger Kevin Peeters (FGTB) is een deel van het personeel ook weer naar huis gegaan.

Geen enkel voertuig kan de site van de luchthaven bijgevolg oprijden, waarschuwt de politie. Ze roepen op om de site zoveel als mogelijk te vermijden. Het personeel van het bedrijf Protection Unit, dat gewoonlijk voor andere veiligheidstaken op het terrein wordt ingezet, probeert de taken van Security Master maandag over te nemen, maar beschikt niet over voldoende personeel om de toestroom van passagiers op te vangen. De politie is aanwezig buiten de terminal. “De poortjes worden door de politie regelmatig geopend om een vlotte doorstroming te garanderen”, zegt directeur Philippe Verdonck van luchthavenuitbater BSCA.

“De vakbonden van onze onderaannemer blokkeren de veiligheidscontroles. De gijzeling van onze passagiers en het personeel van BSCA door deze actie is simpelweg schandalig”, reageert de communicatiedienst van de luchthaven.

Luchtvaartmaatschappij TUI fly zal haar twee lijnvluchten naar Tenerife en Murcia maandag alvast omleiden naar de luchthaven van Brussel. “We vragen de passagiers om op de oorspronkelijk geplande tijd rechtstreeks naar de luchthaven van Brussel te gaan, aangezien de luchthaven van Charleroi op dit moment niet toegankelijk is, en TUI fly dus ook geen transferbussen kan inleggen”, zo klinkt het.

Onvrede over aanbesteding

Het vakbondsfront had eerder al een stakingsaanzegging ingediend, vanwege de onvrede van het personeel van Security Master. Die houdt verband met de beslissing van luchthavenuitbater BSCA Security, om een toekomstige openbare aanbesteding voor de veiligheidscontroles van de passagiers toe te kennen aan twee operatoren in plaats van één. Het veiligheidspersoneel is bezorgd over de overname van de huidige agenten door de nieuwe operatoren, en over veranderingen op het vlak van opleiding en vergoeding.

Het personeel van Security Master is niet van plan maandag opnieuw aan het werk te gaan. “We zijn beschikbaar als de directie vooruitgang wil boeken, maar voorlopig zijn we nog niet gecontacteerd”, aldus Kevin Peeters.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen