Nieuwe Britse minister van Financiën voert bijna alle omstreden fiscale maatregelen in ‘mini-budget’ van Truss af

De nieuwe Britse minister van Financiën Jeremy Hunt heeft maandag bekendgemaakt dat bijna alle omstreden fiscale maatregelen in het zogeheten ‘mini-budget’ van premier Liz Truss afgevoerd zullen worden.

jvh
Bron: BBC, Belga

De verregaande plannen die Truss en haar inmiddels ontslagen minister van Financiën Kwasi Kwarteng drie weken geleden voorstelden waren kolossaal van omvang maar niet gefinancierd, lieten het pond kelderen, en de staatsschuld oplopen.

Bedoeling was om de energiefacturen betaalbaar te houden en de belastingen vooral voor de rijkste bevolkingslaag te verlagen, maar zorgden voor paniek op de financiële markten. Sindsdien moest Truss al enkele van de meest omstreden maatregelen inslikken, en ook Kwarteng werd opgeofferd in een poging om de markten te kalmeren.

LEES OOK. Nu al game over voor Liz Truss? Leden van Britse Conservatieve Partij smeden complotten om ‘zombiepremier’ te dumpen

Dat lukte maar half, waardoor Hunt zich nu genoodzaakt ziet om ook het merendeel van wat overbleef van de plannen af te voeren. Hunt hoopt daarmee “vertrouwen en stabiliteit te verzekeren”, klonk het maandagmiddag in een videoboodschap. Details bewaart Hunt voor een zitting van het Lagerhuis maandagnamiddag. Enkel besparingen bij de National Insurance(de Britse sociale zekerheid, red.) en een vermindering van de stamp duty(een oude belasting, red.) zouden nog doorgevoerd worden.

Om de markten te overtuigen dat de monetaire en budgettaire politiek van het Verenigd Koninkrijk op één lijn zitten, ontmoette de minister van Financiën zondagavond al de gouverneur van de Bank of England en de topman van het schuldagentschap “om hen op de hoogte houden van die plannen”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER