Sihame El Kaouakibi verliest parlementaire onschendbaarheid

Het ziet ernaar uit dat Sihame El Kaouakibi haar parlementaire onschendbaarheid zal verliezen en dus vervolgd kan worden voor vermeende subsidiefraude. De commissie Vervolgingen van het Vlaams Parlement heeft dat unaniem geadviseerd. Het is nu aan de voltallige Vlaamse assemblee om dat ook te doen. Die buigt zich komende woensdag over het dossier.

fem, pm

Het Antwerpse parket vervolgt Sihame El Kaouakibi (36) en haar (zaken)partner Erika Xuan Nguyen voor gesjoemel met subsidies van de stad Antwerpen. Het gaat om subsidiefraude, goed voor 269.000 euro. Maar vooraleer de gewezen liberale politica voor de rechter kan verschijnen, moet eerst nog haar politieke onschendbaarheid worden opgeheven. El Kaouakibi vertoont zich wel al een hele tijd niet meer in het Vlaams Parlement, maar is nog altijd verkozen en geniet dan ook die onschendbaarheid. Het parket-generaal van Antwerpen vroeg daarom aan de voorzitter van het Vlaams Parlement Liesbeth Homans (N-VA) om die op te heffen.

LEES OOK. 1,5 jaar nadat schandaal rond Sihame El Kaouakibi uitkwam: hiervoor wil parket haar vervolgen

Het is de commissie voor de Vervolgingen die zich maandag over het lot van El Kaouakibi moest buigen. Alle leden hadden eerder al inzage gekregen in het gerechtelijk dossier en hadden dan ook niet veel tijd meer nodig om een advies uit te brengen. El Kaouakibi zelf had wel de kans om zich voor de commissie te verdedigen, maar kwam niet opdagen. Ze liet in een brief weten zich niet tegen de opheffing te willen verzetten. Om die reden kwamen ook haar advocaten tijdens de zitting niet tussen. “Het was dan ook geen moeilijke zaak. Het is niet dat er hier om politieke redenen iemand wordt vervolgd”, klonk het maandagnamiddag na de korte bijeenkomst van de commissie.

Woensdag beslissing

Het unanieme advies verhuist nu naar de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement. Die komt zoals gebruikelijk elke woensdag samen. Niemand verwacht dat er dan nog problemen opduiken. En dus zullen alle Vlaamse volksvertegenwoordigers binnen twee dagen de onschendbaarheid van El Kaouakibi opheffen, en kan het gerecht verder zijn werk doen.

De zaak draait dus om 269.000 euro aan Antwerpse subsidies voor haar vzw Let’s Go Urban die oneigelijk zouden zijn afgewend. Voor de 1,3 miljoen Vlaamse en 200.000 euro federale subsidies stelt het parket geen vervolging in. Maar naast deze strafzaak loopt er tegen El Kaouakibi ook nog wel een zaak voor de ondernemingsrechtbank. Die gaat onder meer over de faillissementen van de bedrijven van El Kaouakibi en Nguyen. Zo eist de curator van Point Urbain 1 miljoen euro voor het faillissement van JJ House. Ook heeft de Vlaamse overheid een schuldvordering ingediend voor de 220.000 euro subsidies die ze volgens haar eigen audit onterecht aan El Kaouakibi heeft gegeven. Al die vorderingen staan in principe los van de strafzaak.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen