Daniel Craig, de acteur die James Bond de laatste jaren speelde.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

50 originele voertuigen van James Bond zijn samen met filmdecors vanaf december te zien in Brussel 

In Brussel zal de expo "Bond in motion" voertuigen en decors tonen uit de afgelopen 25 films rond de iconische spion James Bond. Op 60 jaar tijd ontwikkelden de makers veel bijzondere voertuigen met technische snufjes. Daarnaast kun je ook een kijkje nemen achter de schermen en ontdekken hoe bekende scènes tot stand zijn gekomen. 

Het legendarische personage James Bond is al 25 keer vertolkt op het scherm door acht verschillende acteurs. De eerste die de rol op zich mocht nemen was Sean Connery in de film "Dr. No" in 1962, dit jaar 60 jaar geleden. De laatste in het rijtje, Daniel Craig, verscheen vorig jaar voor de laatste keer als 007 in de film "No time to die". 

Terwijl we wachten op de naam van de nieuwe acteur (of actrice) die James Bond mag spelen, kan je dit najaar op de Heizel in Brussel de geschiedenis van Bond bekijken, in de expo "Bond in motion". Vanaf 9 december zijn 50 voertuigen te zien uit de voorbije 25 films, naast andere voorwerpen en decorstukken.

© 2021 DANJAQ, LLC AND MGM. ALL RIGHTS RESERVED.

Dit jaar is het 60 jaar geleden dat de eerste James Bondfilm in de zalen verscheen, maar de franchise is nog springlevend. Ter gelegenheid van die verjaardag vond er eerder deze maand een veiling plaats met verschillende filmobjecten, zoals de meest recente stuntauto (een Aston Martin). De veiling bracht meer dan 7 miljoen euro op voor het goede doel. 

De expo in Brussel is onderdeel van de festiviteiten rond de jarige James Bond. Op 4 oktober was er nog een verjaardagsconcert in de Royal Albert Hall in Londen, waar onder anderen Shirley Bassey optrad. Amazon Prime heeft recent ook alle 25 Bond-films aan hun online aanbod toegevoegd. Momenteel is de streamingdienst ook bezig aan een reeks waarbij deelnemers uitdagingen moeten voltooien op bekende Bondlocaties. 

Te land, ter zee en in de lucht

In zijn carrière heeft James Bond met heel wat indrukwekkende en eigenaardige voertuigen gereden, gevaren of gevlogen. De ingenieuze "Q" zorgde voor vernuftige voertuigen, waardoor 007 voorbereid leek op elke situatie. Denk maar aan de Lotus Esprit uit de film "The spy who loved me" uit 1977 die in een onderzeeër kan veranderen, of de gele autogiro - een soort vliegtuigje - uit "You only live twice" uit 1967.  

Een Lotus Esprit die in de film "The spy who loved me" in een onderzeeër kan veranderen.

Die voertuigen komen vanaf december tijdelijk naar Brussel. Naast de voertuigen zullen er ook "props" of allerhande voorwerpen te zien zijn die gebruikt werden in de films. Aan de hand van documenten zullen bezoekers kunnen ontdekken hoe bekende scènes uit de franchise bedacht en opgenomen werden. 

De tentoonstelling "Bond in motion" loopt van 9 december 2022 tot 14 mei 2023 in Paleis 1 van Brussels Expo.

Meest gelezen