Politieman staat terecht voor slagen aan minderjarige op Dageraadplaats in volle coronacrisis

De correctionele rechtbank in Antwerpen heeft zich maandag gebogen over een geval van vermeend politiegeweld op de Dageraadplaats. In volle coronacrisis was daar een groepje jongeren bijeengekomen. De politie kwam ter plaatse, maar er ontstond een schermutseling waarbij een politieman twee vuistslagen uitdeelde aan K., een zwarte jongeman van zestien jaar. De procureur vordert een opschorting, de advocaat van de politieman vraagt de vrijspraak.

blg
Bron: BELGA

Op 14 december 2020 had een groepje jongeren zich verzameld op de Dageraadplaats in Antwerpen om het einde van de examens te vieren. Een buurtbewoner belde de politie en rond 23.10 uur kwamen twee ploegen ter plaatse, onder wie de 29-jarige beklaagde die in burger was. Beelden van de interventie, gefilmd door een stadscamera en getuigen, werden getoond op zitting.

“De agenten vroegen de jongeren om het plein te verlaten, maar een aantal van hen weigerde daar gevolg aan te geven. De politie praatte zeker een halfuur op hen in. K. voelde zich geviseerd omwille van zijn huidskleur. Ten onrechte, want de politie controleerde iedereen. Zijn vriend A. bleef in discussie gaan, stelde zich arrogant op en werd uiteindelijk bestuurlijk aangehouden gelet op zijn houding”, zei de procureur.

LEES OOK. Twee jongeren nacht in cel na schermutseling met politie op Dageraadplaats

Paniekaanvallen

“Toen mijn cliënt zag hoe zijn vriend op de grond werd gewerkt door die agenten, liep hij op hen af. De beklaagde gaf hem twee vuistslagen. Hij droeg handschoenen met verhardingen op de knokkels. Mijn cliënt was meteen buiten westen. Er wordt gezegd dat hij met zwaaiende armen chargeerde, maar er was absoluut geen sprake van een aanval”, stelde advocaat John Maes, die voor de toen 16-jarige K. optreedt. De jongeman kampt nog altijd met nachtmerries, paniekaanvallen en angst. Er werd voor hem 5.000 euro schadevergoeding gevorderd en voor elk van zijn ouders 1.000 euro.

Ook de procureur vond de vuistslagen buiten proportie, zeker gelet op de handschoenen die de beklaagde droeg. Hij vroeg de rechtbank wel om rekening te houden met de omstandigheden. “De feiten speelden zich af in volle coronacrisis. Een moeilijke periode voor jongeren, maar zeker ook voor de politie want die werd geregeld geconfronteerd met verbale en fysieke agressie. Ook de houding van K. en A. was laakbaar. Als ze de bevelen van de politie gewoon hadden opgevolgd, dan hadden we hier nu niet gestaan. Gelet op dit alles kan ik mij wel vinden in een opschorting.”

“Onmiddellijke dreiging”

De verdediging gaat voluit voor de vrijspraak. “De beelden tonen enkel de slagen en niet hoe K. dreigend en met zwaaiende armen kwam aanzetten. Een collega van mijn cliënt verklaarde dat hij net hetzelfde zou gedaan hebben. Er was een onmiddellijke dreiging, niet alleen naar hem toe, maar ook naar de andere agenten. Mijn cliënt is al zeven jaar bij de politie en absoluut geen geweldenaar. Hij sloeg om zichzelf en zijn collega’s te verdedigen”, pleitte meester Mounir Souidi.

“In mijn beleving was het een overrompeling van jongeren. Ze waren even groot als ik, droegen een kap over het hoofd en een sjaal voor hun mond. Ze kwamen agressief op mij over. In een reflex heb ik twee vuistslagen gegeven. Ik schrok er zelf van dat die jongen het bewustzijn verloor. Het was ook de eerste keer dat dat gebeurde, want ik ben eerder een prater”, zei de beklaagde. Hij werd niet geschorst en is nog altijd in dienst. Op een voorstel tot strafbemiddeling ging hij niet in, waardoor het alsnog tot een proces kwam.

Vonnis op 14 november.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen