Een foto van het incident aan het Chinese consulaat in Manchester. Een Britse agent komt tussenbeide.

Britse politie onderzoekt geweld tegen demonstrant aan Chinese consulaat in Manchester: "Wij protesteren vreedzaam, waarom slaan ze ons?"

De Britse politie is een onderzoek gestart naar een incident aan het Chinese consulaat in Manchester, waarbij een demonstrant hardhandig werd aangepakt door personeel van het consulaat.

Het incident vond gisteren plaats tijdens een demonstratie voor meer democratie in China aan het Chinese consulaat in Manchester. De demonstranten stelden spandoeken op aan het consulaat met slogans tegen de regerende Communistische Partij en president Xi Jinping. "Wat vieren ze in godsnaam?", stond op een van de spandoeken te lezen, verwijzend naar het vijfjaarlijkse congres van de Communistische Partij dat afgelopen weekend van start ging.

Op een gegeven moment komen verschillende personeelsleden van het consulaat naar het hek aan de straatkant, sommigen met helmen op en kogelvrije vesten aan. Op beelden is te zien hoe ze de spandoeken neerhalen.

En dan ontstaat er een confrontatie met een van de demonstranten, die door de personeelsleden het terrein van het consulaat op gesleurd wordt (onschendbaar gebied). De beelden doen vermoeden dat de demonstrant hard aangepakt, geslagen en geschopt wordt. Hij vertelt dat later ook voor de camera. Britse agenten komen uiteindelijk tussenbeide en trekken de demonstrant het terrein af en weer de straat op. De demonstrant, die enkel met de voornaam Bob geïdentificeerd werd, raakte lichtgewond in het gezicht.

BEKIJK: Opschudding aan het Chinese consulaat in Manchester

Videospeler inladen...

"Dit is onredelijk en zou niet mogen, want we hebben de vrijheid om onze mening te uiten. Dit is de reden waarom we naar hier zijn gekomen om te protesteren. De zogenoemde regering in Hongkong zegt dat we misdadigers zijn. Maar wat doen de mensen in de Chinese regering? Wie zijn de misdadigers? Wij zijn een vreedzame demonstratie. Waarom slaan ze ons?", reageerde Bob voor de camera's.

De Britse politie gaat het incident nu verder onderzoeken. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde tegen de pers in Peking dat hij niet op de hoogte was van het incident, maar verzekerde dat de Chinese ambassade en consulaten in het Verenigd Koninkrijk altijd de wetten in hun gastland respecteren.

De verwondingen aan het gezicht van de jonge demonstrant.

Meest gelezen