Archiefbeeld, ter illlustratie
Unsplash

Gavere leent gratis stroomverbruikmeters uit: "Zo kunnen inwoners zelf meten welke toestellen veel verbruiken"

Inwoners van Gavere kunnen voortaan gratis een stroomverbruikmeter lenen van het gemeentebestuur. Zo kunnen ze achterhalen welke toestellen in huis de meeste energie verbruiken en die eventueel vervangen.

De gemeente Gavere heeft 50 stroomverbruikmeters aangekocht, die haar inwoners gratis mogen lenen. "Ze kunnen het apparaat op het gemeentehuis komen halen en dan mogen ze het gedurende een maand gebruiken", legt burgemeester Denis Dierick (Open VLD) uit.

Je kan in deze crisistijden de mensen wel richtlijnen en tips geven, maar ik denk dat dit toestel toch meer effect heeft. Hiermee kunnen ze echt aan de slag

Burgemeester van Gavere Denis Dierick (Open VLD)

"Met het apparaat kunnen ze scannen welke toestellen in huis veel stroom verbruiken. Dan kunnen ze oude toestellen eventueel vervangen en zo slimmer omgaan met energie", gaat de burgemeester verder. "Ik denk dat dit een heel effectieve manier is om onze inwoners te helpen. Want je kan zoveel tips geven als je wil, met dit apparaat kunnen ze echt zelf aan de slag. En meten is weten."

Testgemeente

Het idee om stroomverbruikmeters uit te lenen kwam van Wonen Leie en Schelde (een woon- en energieloket in De Pinte, Gavere, Melle, Merelbeke, Nazareth en Sint-Martens-Latem.) "Zij zochten een testgemeente", weet de burgemeester. Volgens hem is het al een groot succes: "We zijn nu een tweetal weken bezig, en er zijn al meteen 45 van de 50 apparaten in omloop. Ik denk dat we nog extra toestellen zullen moeten aankopen." 

Het zou dus kunnen dat binnenkort ook de andere gemeenten van Wonen Leie en Schelde stroomverbruikmeters zullen aanbieden aan hun inwoners.

Meest gelezen