Straaljager neergestort in woonwijk in Russische Jejsk, niet ver van Oekraïne: zeker al 6 doden en 25 gewonden

Een Russisch jachtvliegtuig is maandagavond neergestort in een woonwijk in Jejsk, niet ver van Oekraïne. De brandstof vatte vuur en zette een flatgebouw van 9 verdiepingen in brand. Er is nu al sprake van minstens zes doden en vijfentwintig gewonden maar dat aantal zou nog fors kunnen oplopen, zo wordt gevreesd. Een aantal mensen kwamen om toen ze uit het brandend appartement sprongen.

gjs, tg
Bron: BELGA

Een luide knal, gevolgd door een gigantische vuurbal. Een gevechtsvliegtuig type Su-34, voorganger van de nieuwe Su-57 Stealth, kwam maandag vlak na het opstijgen in de problemen en stortte met een volle brandstoftank neer in de woonwijk. Vlammen sloegen meters hoog, omwonenden hoorden mensen om hulp schreeuwen en zagen hoe bewoners uit hun brandend appartement sprongen.

Er zou al zeker sprake zijn van zes doden en meer dan twintig gewonden. Maar hulpverleners ter plaatse vrezen dat dat aantal nog fors zal oplopen omdat veel mensen thuis waren op het moment van de crash.

Meer dan 100 gezinnen zijn geëvacueerd. Ze zijn naar hotels in de buurt gebracht.

De reddingsdiensten meldden in de vooravond dat een gebouw van 9 verdiepingen in brand stond. De vuurzee strekte zich uit over een oppervlakte van 2.000 vierkante meter, zegt het ministerie van Noodsituaties.

De gouverneur van de regio Krasnodar, waar Jejsk toe behoort, zei maandagavond dat “alle brandweer- en reddingseenheden van de regio” zijn ingezet. Volgens Veniamin Kondratjev zijn intussen 17 appartementen in het woongebouw door de brand getroffen. De brandweer probeerde te vermijden dat het vuur ook oversloeg op andere gebouwen.

De piloot kon zich redden met zijn schietstoel. 

De twee piloten van het toestel zijn volgens het Russische ministerie van Defensie tijdig uit het vliegtuig geraakt dankzij hun schietstoel en hebben de crash overleefd. Ze zijn vlakbij de getroffen woonwijk neergekomen.

Rond 21 uur Belgische tijd was het vuur min of meer onder controle en konden reddingswerkers beginnen zoeken naar slachtoffers in het puin.

Onderzoek

De Russische overheid heeft meteen een onderzoek bevolen naar de crash. “Militaire onderzoekers proberen de omstandigheden en de oorzaken van het incident te weten te komen”, klinkt het.

Het ministerie van Defensie zegt dat het om een ongeval gaat en dat het niets met de oorlog in Oekraïne te maken heeft.

Jejsk ligt aan de Taganrogbaai en de Zee van Azov, op zowat 60 kilometer in vogelvlucht van de Oekraïense havenstad Marioepol.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer