Iraanse arts in VS behandelt gewonde Iraniërs via Instagram: "Uit angst om gearresteerd te worden gaan ze niet naar het ziekenhuis"

Veel Iraniërs die tijdens de protesten gewond raken door de politie zijn te bang om naar een ziekenhuis te gaan voor behandeling omdat undercover agenten patiënten controleren op "betogersverwondingen". Uit angst voor arrestatie grijpen ze naar sociale media. VRT NWS sprak met Kayvan Mirhadi, een Amerikaans-Iraanse dokter die via Instagram Iraniërs helpt die foto's doorsturen van hun verwondingen. 

De protesten in Iran zijn al een maand bezig en de onrust lijkt er niet af te nemen. De Iraanse politie treedt hard op tegen de bevolking die op straat komt. Er zijn, net als tijdens de betogingen in 2019, ook meldingen van undercover staatsagenten die patiënten in ziekenhuizen controleren op "betogersverwondingen". Daarom vermijden veel gewonde Iraniërs het ziekenhuis uit angst voor arrestatie.

Enter: de kracht van sociale media. De Instagramredactie van VRT NWS sprak met de Amerikaans-Iraanse dokter Kayvan Mirhadi (37). Hij werkt en woont in New York. Zijn Instagrampagina, met ondertussen een miljoen volgers, werd populair tijdens covid.

Hij deelt er medische info, over onder andere vaccins, reuma en de invloeden van koffie. "90 procent van mijn volgers woont in Iran. Ze hebben geen toegang tot geloofwaardige medische informatie, dus zoeken ze mijn advies."

Mirhadi wordt nu overspoeld met privéberichten uit Iran. "De afgelopen drie weken heb ik eerste hulp geboden aan jonge demonstranten in Iran", zegt Mirhadi. "Ze sturen me foto's van hun verwondingen en vragen hoe ze te behandelen."

Enkele foto's die Mirhadi heeft gekregen.

"Ik krijg foto's van kneuzingen, brandwonden, breuken en schotwonden", zegt Mirhadi. "Gezondheidszorg is een basisrecht en dat kan de betogers niet ontnomen worden. Mijn collega's in Iran voeren hun werk uit in het geheim en zijn bang daarvoor gearresteerd te worden. Gezondheidswerkers staan er echt onder druk."

"Ik hoop dat we de stem kunnen zijn van de mensen in Iran en dat de wereld begrijpt dat daar momenteel een medische crisis bezig is", besluit Mirhadi.

Meest gelezen