De gevreesde ineenstorting van de kwartaalcijfers blijft momenteel uit

De hoge rentes, een energiecrisis en een dreigende recessie treffen niet alleen de gezinnen. Ook de bedrijven worden zwaar getroffen door wat er zich op dit moment afspeelt in de wereld. Toch vallen de kwartaalresultaten (in de Verenigde Staten) op dit moment beter mee dan verwacht. Er is wel sprake van een afzwakking, maar een ineenstorting van de omzet- en winstcijfers blijft op dit moment uit.

Sinds begin dit jaar hebben de aandelenmarkten al rake klappen gekregen door onder meer de forse renteverhogingen en een dreigende recessie. Veel experts waarschuwden de afgelopen maanden overigens dat de publicatie van de kwartaalresultaten de beurzen nog verder de dieperik zouden induwen. De crisissen in de wereld hebben een immers een almaar grotere impact op de bedrijfswereld. Die vrees werd overigens aangewakkerd doordat een aantal grote bedrijven, waaronder Philips en AMD, onlangs een winstwaarschuwing de wereld hebben ingestuurd.

Minder grote afzwakking dan verwacht

Tot nu toe hebben zo’n 35 Amerikaanse bedrijven, waaronder de meeste grootbanken, hun kwartaalresultaten gedeeld. Uit gegevens van de financiële dienstverlener Refinitiv, waarover de Amerikaanse nieuwssite CNBC bericht, blijkt dat de winstcijfers van 68,5 procent van die bedrijven beter waren dan verwacht. Ter vergelijking: het historische gemiddelde bedraagt 66,2 procent. Dat aantal ligt wel lager dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Toen deed 78,1 procent van de bedrijven het beter dan verwacht.

De geschatte winstgroei over het derde kwartaal voor de S&P500 bedraagt nu 3,6 procent, tegen 11,1 procent op 1 juli. Als we de energiebedrijven buiten beschouwing laten, daalt dat cijfer wel tot – 3,1 procent. Uit de analyse van Refinitiv blijkt ook dat in negen van de elf sectoren uit de S&P500 de winstverwachtingen voor dit kwartaal naar beneden zijn bijgesteld.

Markt anticipeert minder goede resultaten

De markt heeft die lagere prijsverwachtingen al grotendeels ingeprijsd. Sommige experts sluiten niet uit dat er opnieuw sprake zal zijn van een berenmarktrally als de kwartaalresultaten dicht aanleunen bij de prognoses, of die zelfs verder overtreffen.

“Sinds het einde van de berenmarktrally van deze zomer, medio augustus, is het evenwicht tussen vraag en aanbod wezenlijk verzwakt”, waarschuwt Lowry, de oudste technische analysedienst van de Verenigde Staten, in een nieuwsbrief. “Historisch gezien zijn dergelijke patronen tekenen van een aandelenmarkt die kwetsbaar is voor verdere neerwaartse bewegingen op middellange termijn.”

Meer