Rijopleiding vernieuwt: rijbewijs pas na 9 maanden oefenen en ook ouders moeten les volgen

© Christophe Van Couteren

Na het rijexamen wordt in Vlaanderen ook de rijopleiding vernieuwd. Vanaf 1 oktober moet je met een theoretisch rijbewijs minstens negen maanden in plaats van drie maanden oefenen voor je examen kan afleggen. Wie zoon of dochter wil begeleiden zal voortaan een drie uur durende opleiding moeten volgen. De hervorming staat vrijdag op de agenda van de ministerraad.

vtvn

Op 1 juni wordt al een nieuw theoretisch en praktisch rijexamen ingevoerd. Kandidaat-chauffeurs moeten extra manoeuvres uitvoeren en bewijzen dat ze met een gps kunnen rijden. De aankondiging zorgde voor een stormloop op de examencentra, die intussen helemaal volgeboekt zitten.

Op 1 oktober wordt ook de opleiding hervormd, zei Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts donderdag in het parlement na een vraag van Lode Ceyssens (CD&V). De minimale stageduur gaat dan van drie naar negen maanden. Voor de niet-professionele begeleiders komt er een verplichte theoretische cursus van drie uur in een rijschool.

Terugkeermoment

Op 1 maart volgend jaar komt daar nog een derde nieuwigheid bij: het verplichte terugkeermoment. Wie zijn rijbewijs heeft gehaald, moet zes tot negen maanden daarna terug naar het examencentrum om, in theorie en praktijk, te bewijzen dat hij het roze papiertje waard is.

De Vlaamse regering had ook snel de regels rond het theoretisch rijbewijs willen aanpassen, maar botste daar op federaal mobiliteitsminister Bellot. Nu is het zo dat wie zijn theoretisch rijbewijs laat vervallen, drie jaar moet wachten vooraleer hij er opnieuw aan kan beginnen. Dat levert problemen op voor bijvoorbeeld jongeren die hun theoretisch rijbewijs op school halen.

François Bellot wees erop dat het om federale materie gaat die Vlaanderen niet op eigen houtje kan aanpassen. “Ik hoop dat het federale niveau tegen 1 oktober klaar is met het omzetten van wat wij kant en klaar hebben aangeleverd, maar de signalen zijn niet zo positief”, aldus Weyts.

LEES OOK: Is het nieuwe rijexamen moeilijker? Onze man met 33 jaar rijervaring deed de test ... en kreeg een koude douche

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen