Philine Janssens is eerste intimiteitscoördinator op filmsets in België: "Er is niets sexy aan het draaien van een seksscène"

Philine Janssens is de allereerste intimiteitscoördinator in België op filmsets. Ze begeleidt met andere woorden acteurs bij het draaien van intieme scènes. Het is een relatief nieuwe functie op filmsets, gericht op onder meer het mentale welzijn van acteurs. "Ik ben eigenlijk de rechterhand van de regisseur. Om dat goed te kunnen doen, moet ik ook heel alert zijn en de grenzen van de acteurs kennen", vertelt Janssens in "Laat".

"Je kan het eigenlijk best vergelijken met een stuntcoördinator op een filmset", zegt Philine Janssens, terwijl ze haar functie uitlegt in "Laat". Janssens is de allereerste intimiteitscoördinator van België. "Ik zal er voor zorgen dat intieme filmscènes juist worden gechoreografeerd en dat die gebeuren in een veilige omgeving."

Helemaal nieuw is de functie niet, toch niet internationaal. Het komt eigenlijk overgewaaid vanuit de Verenigde Staten, waar intimiteitscoördinatoren op filmsets vaak zelfs verplicht zijn. "Er kwam een mentaliteitsverandering, vooral na #MeToo. Er waren veel alarmbellen afgegaan en daarom heeft de audiovisuele sector een actieplan uitgeschreven waarin onder meer staat dat er meer moet worden ingezet op intimiteitscoördinatie", legt Janssens uit.

Er kwam na #MeToo een mentaliteitsverandering

intimiteitscoördinator Philine Janssens

Intimiteitscoördinatie in België staat dus nog in haar kinderschoenen. Toch heeft Janssens al op verschillende sets mogen meewerken om intieme scènes in goede banen te leiden. Eén daarvan is de jongerenserie "2DEZIT". "Er waren heel wat repetities voordien. Er was ook een closed set. Wie mag er op de set en wie niet? Wat gaan ze aandoen?", zegt Janssens. "Er zijn gesprekken vooraf, tijdens en achteraf. Er is dus ook opvolging, want dat zijn jonge mensen, die opnames duren maandenlang. Eén scène van zo'n 30 seconden is een halve dag werk."

Ze werkt echt mee aan het bewaken van uw grenzen, wat niet altijd vanzelfsprekend is op een set

Nathan Bouts, acteur

Voor de acteurs zijn het vaak zware scènes om te doen. Nathan Bouts, acteur in de serie "2DEZIT", apprecieert dan ook de aanwezigheid en het werk van Janssens op de set. "Ze werkt echt mee aan het bewaken van uw grenzen, wat niet altijd vanzelfsprekend is op een set", vertelt Bouts. "Een regisseur kan heel hard in een scène zitten en wil bepaalde dingen laten gebeuren. Dan is er Philine om te zeggen: even rustig, laat de acteurs even op adem komen."

BEBKIJK - acteur Nathan Bouts over de puzzelstukjes die de coördinator laat samenkomen:

Videospeler inladen...

Janssens wil vooral het welzijn van de acteurs op de set bevorderen. "Ik ben geen gendarme, ik ga niet de creatieve flow storen", zegt ze. "Ik ga enorm veel in gesprek met de regisseur. Wat is het verhaal? Wat is de look and feel? En ik ga daarbij helpen. Ik ben eigenlijk de rechterhand van de regisseur. Om dat goed te kunnen doen, moet ik ook heel alert zijn en de grenzen van de acteurs kennen. Er is niets sexy aan het draaien van een seksscène", verzekert Janssens.

Ze hoopt dat ze binnenkort niet de enige intimiteitscoördinator is van België en ze heeft er ook goede hoop op dat er binnen de industrie ook meer aandacht voor zal zijn. "Er is een besef dat dit een meerwaarde is. Het is nu de bedoeling om te sensibiliseren en naar de komende jaren toe eventueel certificaten en opleidingen te ontwikkelen", besluit Janssens.

BEKIJK - hier het volledige gesprek met Philine Janssens in "Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen