Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Australië erkent West-Jeruzalem niet meer als de hoofdstad van Israël

Australië heeft beslist om niet langer West-Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. De centrumlinkse regering van premier Anthony Albanese komt zo terug op een beslissing van de voorgaande, conservatieve regering van Scott Morrison vier jaar geleden.

"De kwestie van het definitieve statuut van Israël moet opgelost worden in het kader van vredesonderhandelingen tussen Israël en het Palestijnse volk", aldus minister van Buitenlandse Zaken Penny Wong in een persbericht. Deze beslissing "draait de erkenning van West-Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de Morrison-regering terug." Canberra blijft pleiten voor een tweestatenoplossing met internationaal erkende grenzen. 

Ze benadrukte wel dat Australië een "standvastige vriend" van Israël blijft. De Australische ambassade blijft gewoon in Tel Aviv, "waar ze altijd geweest is", klinkt het nog.

BEKIJK - "Het zorgde voor onrust en dat moest worden opgelost," Australische minister van Buitenlandse Zaken geeft toelichting bij de koerswijziging

Videospeler inladen...

Israël: "overhaaste reactie" van Australië

De reactie van de Israëlische premier Yair Lapid bleef niet lang uit: "In het licht van de manier waarop deze beslissing in Australië werd genomen, als een overhaaste reactie op een onjuist bericht in de media, kunnen we alleen maar hopen dat de Australische regering andere zaken serieuzer en professioneler aanpakt.

"Jeruzalem is de eeuwige en verenigde hoofdstad van Israël en niets zal dat ooit veranderen."

In 2017 erkende Trump Jeruzalem als hoofdstad

Eind 2017 hadden de Verenigde Staten onder ex-president Donald Trump Jeruzalem erkend als hoofdstad. Hij kreeg daarop erg veel internationale kritiek. De Amerikaanse ambassade verhuisde toen naar Jeruzalem.

Enkele maanden later kondigde de toenmalige premier van Australië, Scott Morrison, aan dat zijn land dit voorbeeld zou volgen. Australië erkende in 2018 West-Jeruzalem als hoofdstad. Het land ging daarbij het engagement aan om een toekomstige Palestijnse staat te erkennen met Oost-Jeruzalem als hoofdstad, eens een duurzame tweestatenoplossing overeengekomen is. Ook de ambassade zou pas verhuizen nadat de vredesregeling was bereikt. 

Jeruzalem is een van de heikele kwesties in het langdurige conflict tussen Israëli's en Palestijnen. Israël veroverde in 1967 het oostelijke deel van de stad tijdens de Zesdaagse Oorlog. De Palestijnen beschouwen Oost-Jeruzalem als de potentiële hoofdstad van een onafhankelijk land.

Meest gelezen