Tweede dag op rij chaos aan luchthaven Charleroi, vijf agenten gewond: “Mensen waren aan het brullen en tieren”

Op de luchthaven van Charleroi heeft het personeel van het beveiligingsbedrijf Security Masters zijn stakingsactie dinsdag voortgezet. Dat ging opnieuw met heel wat chaos gepaard: passagiers probeerden vanochtend zelfs om toegangspoorten te forceren of te beklimmen. Dinsdagmiddag werd beslist om de toegang tot de vertrekterminal volledig af te sluiten voor de rest van de dag. Philippe Verdonck, CEO van de luchthaven, noemt de situatie dinsdag “onmenselijk voor de passagiers”. In de chaos raakten zelfs vijf agenten gewond. De rust is ondertussen weergekeerd, maar woensdag gaat de stakingsactie verder.

jvh, sgg, gjs
Bron: Eigen berichtgeving, Belga; VRT Nieuws

De werknemers van Security Masters, het bedrijf dat instaat voor de controle van de passagiers, hadden zich dinsdagochtend – net als maandag – aangemeld op hun werkplek, maar meldden vervolgens aan hun verantwoordelijke dat ze niet aan het werk gingen en weer naar huis gingen.

Het bedrijf Protection Unit, dat eveneens actief is op de luchthaven, probeerde opnieuw om de taken van Security Masters over te nemen, maar net als maandag beschikte het niet over voldoende personeel om de toestroom aan passagiers op te vangen.

©  BELGA

Spanning in terminal

De sfeer was dinsdagochtend dan ook gespannen in de terminal. Sommige passagiers probeerden omstreeks 5 uur naar verluidt over toegangspoorten te klimmen, anderen probeerden de poorten te forceren. De politie was (net als maandag) ter plaatse om te proberen de situatie onder controle te krijgen, en stuurde versterking ter plaatse.

Aanvankelijk bleven de deuren van de terminal ook dicht, omdat er zich al te veel volk binnen bevond. Rond ongeveer 8 uur werden enkele uren lang weer mondjesmaat mensen binnengelaten in de luchthaven, zei CEO Philippe Verdonck. “We proberen zo veel mogelijk info te geven aan de passagiers. Ik versta de frustratie van de mensen.”

Rond 13 uur beslisten de luchthavenautoriteiten echter om de toegang voor vertrekkende passagiers – gezien de chaos – te sluiten. Vertrekkende passagiers konden de luchthaven dus niet langer binnen. “Op dinsdag 18 oktober zal het niet meer mogelijk zijn om de luchthaventerminal te betreden, als gevolg van de staking van het Security Masters-personeel dat belast is met de beveiliging van de luchthaven”, stond te lezen op de website van de luchthaven. “Wij verontschuldigen ons voor het veroorzaakte ongemak.”

©  BELGA

“Mensen waren aan het brullen en tieren”

Christophe Vercarre uit Herent moest om 13.15 uur op een vliegtuig naar Istanbul stappen om met tien mensen op teambuilding te vertrekken. Daarom stonden ze al om 7 uur aan de luchthaven. “Er is heel wat politie-activiteit. Om de vijftien minuten lieten zij een honderdtal mensen binnen en dan gingen de deuren weer een tijdje dicht. Dat ging op zich redelijk goed, maar iets na 8 uur begonnen mensen toch lastig te worden”, vertelde hij. “Heel wat mensen waren aan het brullen en tieren. Iemand stelde voor om met z’n allen hard te duwen om zo binnen te geraken. De sfeer was echt wel grimmig. Ik heb verschillende mensen zien wenen, en enkele hadden ook een angstaanval. We zijn de politie heel dankbaar voor hun hulp.”

De situatie binnen verliep rustiger, zei Christophe. Op de displays was volgens hem ook te zien dat er geen enkele vlucht gecanceld is. “We zijn nu aan het aanschuiven aan de security. Je ziet hier wel elke paar minuten mensen passeren met een ticket in de hand die zeggen dat ze hun vlucht over tien minuten moeten halen. Die worden wel voorgelaten. Binnen zijn de mensen hoffelijker.”

“Ik zag mensen een buggy met een baby in de lucht steken”

Ook Veronique Peeters-Van Hoorenbeeck uit Hoeilaart vond het binnen in de luchthaven bijzonder rustig. “Ik zit hier bijna alleen een koffie te drinken. Maar buiten was het verschrikkelijk. Daar stond een paar honderd man. Het was trekken en duwen. Ik zag mensen een buggy met een baby in de lucht steken. Ik heb op een bepaald moment de hulpdiensten gebeld. Daar zeiden ze dat ze op de hoogte waren van de situatie”, vertelde ze. “Het leek ook alsof een mevrouw achter mij ging flauwvallen, zij is beginnen hyperventileren. Ik heb toen onmiddellijk teken gedaan naar de politieagenten, die haar geholpen hebben. Ze hebben mij toen ook binnengelaten. Ik ben nu wel veel te vroeg. Mijn vlucht naar Stockholm is pas om 12.55 uur.”

Vluchten vertrekken leeg

Sommige vluchten vertrokken dinsdag dan ook zo goed als leeg. “Daar kunnen we als luchthaven weinig aan doen”, aldus CEO Verdonck. “We vragen hen om zo lang mogelijk te wachten, tot zoveel als mogelijk passagiers in hebben kunnen stappen, maar we kunnen hen niet tegenhouden.”

Verdonck zei dan ook te vrezen dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchten vanop Charleroi de komende dagen zullen annuleren. “Tui heeft al beslist om een groot deel van hun vluchten vanuit Brussel te laten vertrekken. We zijn in discussie met andere maatschappijen zoals Ryanair, om te bekijken wat de plannen kunnen zijn voor de komende dagen. Enkele maatschappijen zullen misschien alle vluchten voor de komende dagen annuleren.”

Agenten gewond

In de late namiddag keerde de rust terug aan de luchthaven, maar volgens CEO Verdonck zal woensdag vermoedelijk opnieuw actiegevoerd worden. “We vragen vertrekkende passagiers daarom niet naar de luchthaven te komen. Zij zullen snel door hun luchtvaartmaatschappij worden geïnformeerd”, staat op de website van de luchthaven te lezen. “Aankomende passagiers zullen daarentegen normaal verwelkomd worden.”

“De situatie vandaag was onmenselijk voor de passagiers”, zegt Verdonck. “Er zijn ook een paar incidenten geweest tussen de passagiers en de politie: vijf agenten zijn daarbij gewond geraakt. Of ze licht- of zwaargewond zijn, daar heb ik geen informatie over. Maar in zo’n situatie moet je moeilijke keuzes maken, en dat betekent dat we geen passagiers meenemen op vertrekkende vluchten. Zijn er goede oplossingen in zo’n situatie? Nooit. Dit is de minst slechte.”

©  BELGA

Onvrede

De luchthaven van Charleroi is al sinds maandag in chaos gedompeld door een staking. De onrust kwam er nadat BSCA Security, dat verantwoordelijk is voor de beveiliging van de luchthaven, had besloten om een toekomstige openbare aanbesteding voor de veiligheidscontroles van de passagiers toe te kennen aan twee operatoren in plaats van één. Het personeel vreest dat de beslissing impact zal hebben op hun werkzekerheid en loonvoorwaarden. 

“Ik hoopte dat de gesprekken gisteravond rede hadden kunnen brengen, maar dat is niet het geval”, zei Verdonck daarover. “Ik heb met de vakbonden gesproken, en die zeggen ‘Wij bewegen niet’. Ze blijven vasthouden dat ze jobs gaan verliezen. Ik ben al van vanochtend vroeg op zoek naar iemand van de vakbond om het uit te leggen aan de passagiers, maar die is er niet. Op dit moment zijn we machteloos. Ik kan niet aanvaarden dat mijn personeel en passagiers het slachtoffer worden van deze discussies.”

Security Masters wijst met vinger naar luchthaven

Volgens Filip Pellens, de topman van Security Masters, ligt de verantwoordelijkheid voor de staking van het veiligheidspersoneel “volledig buiten de verantwoordelijkheid” van zijn bedrijf. Pellens zegt de situatie te betreuren, “maar de oplossing ligt in handen van BSCA Security. Wij hopen dat er zo snel mogelijk een oplossing komt, zodat de passagiers opnieuw in alle rust en veiligheid kunnen reizen van en naar de luchthaven.”

“Het besluit om de bewaking van de luchthaven van Charleroi in de toekomst toe te vertrouwen aan twee in plaats van één bewakingsfirma, is genomen door BSCA Security. Wij hebben dat ook pas vernomen bij de publicatie van de aanbesteding”, benadrukt de topman. “Zoals vermeld in hun stakingsaanzegging spreken de vakbonden hun bezorgdheid uit over discriminatie en concurrentie tussen de werknemers van de bedrijven die de verschillende loten binnenhalen. Die discussie speelt zich af tussen onze klant BSCA Security en de syndicale organisaties.”

©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen