Meisjes maken meer dt-fouten in chatgesprekken met jongens: "Ze passen hun schrijfstijl aan"

Meisjes maken meer dt-fouten in chatgesprekken met jongens dan in conversaties met andere meisjes. Ze lijken zich daarmee aan te passen aan de schrijfstijl van jongens, die zelf doorgaans meer dt-fouten schrijven. Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek van de Universiteit Antwerpen. "De meisjes lijken nonchalanter met de spellingsregels om te springen, wellicht omdat jongens ook wat nonchalanter kunnen zijn op vlak van correcte spelling in online taalgebruik", zegt onderzoekster Hanne Surkyn van de Universiteit Antwerpen.

Voor haar doctoraat in de taalkunde aan de UAntwerpen ging Hanne Surkyn na welke jongeren werkwoordsfouten maken op sociale media, en in welke context. Daarvoor werden meer dan 400.000 privéberichten onderzocht die Vlaamse jongeren verstuurden via Facebook Messenger en WhatsApp. "Via een programmeerprogramma werd eerst gezocht op vormen die eindigen op een d of t . Woorden die geen werkwoord zijn, werden eruit gefilterd. Er bleven zo'n 14.000 werkwoorden over en die ben ik wel manueel nagegaan om te kijken of het werkwoord in die context al dan niet juist gespeld was", legt Surkyn haar werkmethode uit.

Werkwoordsvormen als gedroomd worden toch vaak met een 't' gespeld omdat je een 't' hoort in plaats van een correcte 'd'

Hanne Surkyn, doctoraatsonderzoeker Universiteit Antwerpen

Surkyn analyseerde enerzijds dt-fouten van jongeren in gelijkklinkende werkwoordsvormen die verschillend gespeld worden, zoals vind en vindt. Anderzijds bestudeerde ze ook voltooide deelwoorden die eindigen op een ‘d’ zoals genoemd. "Werkwoorden zoals gedroomd of genoemd hebben geen andere variant met een 't', maar bij deze woorden zagen we ook dat de jongeren vaak een 't' spellen omdat je een 't' hoort in plaats van een correcte 'd'. Bij die gelijkklinkende werkwoordsvormen, zoals vind en vindt, wordt ongeveer 1 op de 4 werkwoordsvormen fout gespeld", zegt Surkyn.

BEKIJK - Dt-fouten en meer trends in chattaal van jongeren: "Emoji’s tegenwoordig niet meer gebruikt".

Videospeler inladen...

"We zagen ook sociale patronen: jongens blijken doorgaans meer zulke dt-fouten te maken in online berichten dan meisjes. Wat oudere tieners maken er minder dan tieners uit de tweede graad, en leerlingen uit een BSO- en TSO-richting maken ook wel meer dt-fouten dan leerlingen uit ASO."

Oudere tienermeisjes maken meer dt-fouten in chatgesprekken met jongens dan in gesprekken met andere meisjes

Hanne Surkyn, doctoraatsonderzoeker Universiteit Antwerpen

Surkyn ging ook na of het gender van de gesprekspartner een invloed heeft. "We zagen effectief dat oudere tienermeisjes (uit de derde graad) meer dt-fouten maken in chatgesprekken met jongens dan in gesprekken met andere meisjes. Het viel op dat zij toch wat nonchalanter met de regels omgingen. Ze leken die attitude wat over te nemen en zich aan te passen aan de schrijfstijl van de jongens. Het is moeilijk te weten of zij dat bewust hebben gedaan of niet. Ik denk eerder onbewust, want er rust toch een stigma op het schrijven van dt-fouten. Maar misschien overheerst in die gesprekken met jongens die nonchalance wat meer omdat jongens ook wat nonchalanter kunnen zijn op vlak van correcte spelling in online taalgebruik", besluit de onderzoekster.

Meest gelezen