In de dagelijkse update van de Britse geheime dienst klinkt het dat “verregaande schade aanrichten aan het Oekraïense energienet hoogstwaarschijnlijk een centraal doel” is van de aanvallen.
Volledig scherm
In de dagelijkse update van de Britse geheime dienst klinkt het dat “verregaande schade aanrichten aan het Oekraïense energienet hoogstwaarschijnlijk een centraal doel” is van de aanvallen. © Google Maps/ REUTERS

Rusland valt doelbewust Oekraïens energienet aan om verzet te breken: op week tijd is al derde van elektriciteitscentrales vernield

Rusland heeft in Oekraïne opnieuw aanvallen uitgevoerd. De aanvallen zijn onder meer gericht tegen de energie-infrastructuur van de steden. “Sinds 10 oktober is bijna een derde van Oekraïense elektriciteitscentrales vernield”, zegt president Volodymyr Zelensky. Kiev en andere regio’s kampen inmiddels met elektriciteitspannes en watertekorten. Het is een doelbewuste strategie van Poetin: het Oekraïense verzet komende winter breken door de bevolking in de kou te zetten.

78 reacties

  • krista notelaars

    2 jaar geleden
    De NATO is nog nooit zo sterk geweest als dat ze nu zijn, en paraat om een aanval af te slaan en met kracht Rusland schade toe te brengen, alles wat die kleine zotte kaalkop wou bereiken is tegenovergesteld, Rusland had voor de inval van Oekraïne alles klaar om gas te leveren aan Europa deze inkomsten zijn er niet meer, ook handelsbetrekkingen zijn niet meer, een zot en een handvol criminelen hebben Rusland in de afgrond geduwd uit winstbejag.
  • Christine Laevers

    2 jaar geleden
    Sharon Debeul : Dank u voor deze info die ik gecheckt heb. Ik heb de info op Wikipedia nu ook gelezen en leer bij. De vraag is of je een situatie van 30 jaar geleden (Irak) en 20 jaar geleden (Servië) te goei kan vergelijken met anno 2022, situatie Oekraïene.
  • François THIJS

    2 jaar geleden
    Vaak wordt deze situatie vergeleken met de Cubacrisis. Maar er is een groot verschil. Toen zijn beide partijen meteen beginnen te de escaleren. En de gevreesde atoomoorlog is er nooit gekomen. Wellicht omdat de herinnering aan Hiroshima en Nagasaki nog verser in het geheugen lag. Nu is de zaak volledig uit de hand gelopen. Ik weet niet waar dit gaat eindigen, maar ik vrees dat Poetin nooit als eerste zijn voet zal terugtrekken. Daarom is de kans nu veel reëler op een nucleaire confrontatie.
  • Gino Denil

    2 jaar geleden
    Nu die gebieden geannexeerd zijn kan men stellen dat de Oekraïners de Russische grens toch al over zijn. Ze moeten dus niet meer stoppen aan de oude grenzen met terug schieten. Ook geen reden meer om hen langere afstand raketten te weigeren. Strategische doelwitten zoals energiecentrales en bruggen in Rusland genoeg nu. En als ze oprukken moeten ze toch niet stoppen aan oude grenzen. De keerzijde van de annexatiepolitiek van Poetin.
  • Jurgen Herbert

    2 jaar geleden
    Raynel Enfield: ik geef u 100% gelijk