Emotioneel weerzien bij vrijlating Oekraïense vrouwen uit Russische gevangenis

Bij een gevangenenruil tussen Oekraïne en Rusland zijn in totaal 108 Oekraïense vrouwen, in de eerste plaats militairen, vrijgelaten. Dat heeft een adviseur van de Oekraïense president maandag meegedeeld. De emoties liepen hoog op toen ze hun familie en vrienden terugzagen.

“Een nieuwe grootschalige uitwisseling van krijgsgevangenen heeft maandag plaatsgevonden”, zegt Andrii Jermak op de berichtendienst Telegram. “We hebben 108 vrouwen uit gevangenschap bevrijd”, aldus de adviseur, die het heeft over een ‘bijzonder ontroerende en erg speciale’ operatie.

Volgens Jermak werden bij de ruil 11 legerofficieren en 85 soldaten vrijgelaten. In totaal 37 van de betrokken vrouwen waren een vijftal maanden geleden geëvacueerd uit Azovstal, de staalfabriek in Marioepol die een tijd lang door Russische soldaten belegerd werd.

Sommige vrijgelaten vrouwen werden al sinds 2019 door pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne vastgehouden, beweert Jermak nog.

Volgens Denis Poesjilin, een van de leiders van de pro-Russische separatisten, haalde Rusland ook 110 mensen terug die door Oekraïne werden gevangengehouden. (red)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER