©  rr

Verdachte gruwelmoord Lola (12) had Frankrijk al moeten verlaten: “Laatste jaren sloeg ze wartaal uit”

De 24-jarige Dahbia B., de vrouw die volgens Franse media de moord op tiener Lola heeft bekend, had geen verblijfsvergunning meer en had het land al moeten verlaten voor de dood van Lola.

Eveline Bijlsma

Dahbia B. werd na een verhoor bij de onderzoeksrechter maandagavond officieel als verdachte aangemerkt. Zij heeft volgens Le Parisien de moord bekend. Dagblad Le Figaro weet te melden dat B. op het moment van de gruweldaad het land uit had moeten zijn vanwege een probleem met haar verblijfsvergunning. Dahbia B. kwam in 2016 naar Frankrijk om te studeren. Eind augustus van dit jaar werd zij aangehouden op een vliegveld. Ze kreeg een ‘verplichting om het land te verlaten’, met een termijn die dertig dagen later afliep. Uiterlijk eind september had ze Frankrijk moeten verlaten.

LEES OOK. Het begon met een Facebookbericht van haar mama: werd Lola slachtoffer van orgaanhandel?

Dahbia B. was niet bij de politie bekend, behalve als slachtoffer van huiselijk geweld in 2018, volgens Le Figaro. De 26-jarige zus van B., die in hetzelfde complex als Lola en haar familie woont, was tijdens de gruweldaad van B. op haar werk. Zij heeft tegen rechercheurs gezegd dat haar zus sinds een paar jaar afgleed en wartaal uitsloeg. Zij zou het moeilijk hebben met de dood van hun ouders.

Nadat rechercheurs haar foto’s van het gefolterde lichaam van Lola lieten zien, zei ze dat deze haar koud lieten. “Ik ben ook verkracht en heb mijn ouders zien sterven”, klonk het uit haar mond volgens persbureau AFP. De vrouw is wel volledig toerekeningsvatbaar verklaard.

“Ruzie met moeder”

Le Parisien beschrijft een mogelijk motief voor de gruweldaad. Dahbia B. had ruzie gekregen met de moeder van Lola. De ouders van het meisje waren beiden conciërge in het flatgebouw waar het gezin woont. De dakloze Algerijnse sliep bij haar zus, die ook een appartement in het complex heeft, en wilde een sleutel om toegang te krijgen. Die had de moeder van Lola haar geweigerd.

©  REUTERS

Bewakingsbeelden

Toen Lola niet thuiskwam uit school, bekeek de vader in een reflex de beelden van de bewakingscamera van het gebouw. Hij zag dat zijn dochter met een vrouw naar binnen ging, naar later bleek Dahbia B. Zij kwam rond 17 uur weer naar buiten met een koffer en een plastic bak op wieltjes. De ouders gingen direct naar de politie.

Chloorlucht

Later die avond kwam een man naar het bureau, die door B. was aangesproken op straat. Zij vroeg hem haar te helpen een zware doos in de achterbak van een auto te zetten. Hij rook chloor, zag bloed in de plastic bak en dacht zelfs een lichaamsdeel te ontwaren. De vrouw zei dat de inhoud met orgaanhandel te maken had, en dat ze hem kon belonen voor zijn hulp. Later die avond werd de doos op het binnenplein van het appartementencomplex gevonden.

LEES OOK. Lola (12) vermoedelijk vermoord uit wraak omdat haar moeder de verdachte toegangsbadge weigerde

De man die B. en haar ‘bagage’ meenam in de auto is de 43-jarige Rachid N., een vriend van de verdachte. Ze gingen naar zijn huis in de Parijse voorstad Asnières. De vrouw vertrok daar later weer, vermoedelijk om de doos bij het appartementencomplex achter te laten. Rachid N. wordt verdacht van het verbergen van een lijk, en kreeg een meldplicht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER