Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.
Volledig scherm
Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. © ANP / EPA

Zo wil Europa hoge gasprijzen aanpakken: dynamische prijslimiet en groepsaankopen

De Europese Commissie heeft haar langverwachte wetsvoorstellen neergelegd om de hoge gasprijzen aan te pakken. Ze stelt onder meer een flexibele pieklimiet voor de gasprijs voor. Verder moeten EU-landen 15 procent van hun gas samen gaan inkopen en komt er een nieuwe richtprijs voor gas. De commissie hoopt daarmee de lidstaten, die al maanden touwtrekken over bijvoorbeeld een gasprijsplafond, later deze week op een Europese top op één lijn te krijgen.

49 reacties

  • Petrus Dijkzeul

    1 jaar geleden
    Je kan van een leverancier niet verwachten dat zij voor een prijs gaan leveren die de aankoper heeft bepaald, dat van de zotte, maar dat is wat er nu aan de hand is met de prijscap, Rusland en al de OPEC landen gaan daar gewoon niet mee akkoord. Het zakelijk instinct is ver te zoeken bij von der Leyden.
  • gust van langenhove

    1 jaar geleden
    Ursula von der Leyen gaat het oplossen zij bepaald de prijs voor gas en voedsel , spijtig dat er weinig luisteren naar jou voorstel. Maak liever dat je een sterke munt hebt de Euro dan word het zo goed koper .
  • Gino Denil

    2 jaar geleden
    De Europese politiek veroorzaakt vooral problemen. De Fed in de VS krijgt de inflatie niet naar beneden met haar renteverhogingen. En dat komt voor een deel door de politiek van de ECB die achter blijft met renteverhogingen. Daardoor stijgt de dollar en zakt de euro spectaculair. Gevolgen: blijvende hoge inflatie, meer koopkracht voor de gezinnen in de VS en dalende koopkracht voor deze in de EU. Prijsdalingen in de energiemarkt worden voor ons dan weer teniet gedaan door de zwakke euro.
  • Lisette Theunis

    2 jaar geleden
    Von der Leyen heeft eerst zelf al de problemen veroorzaakt waardoor gans onze economie begint naar de vaantjes te gaan, en iedereen elke dag wat armer wordt door de enorme inflatie nog verder blijft stijgen. Nu gaat ze met veel bombarie aan de onmogelijke herstelwerken beginnen. Ze is tevens verwikkeld in allerlei schandalen en is door niemand van ons verkozen. Willen we nog iets van onze welvaart overhouden, moet er dringend grote opkuis gebeuren bij de incompetente elitaire EU. top.
  • Roz Vanhaelst

    2 jaar geleden
    Aan Mvr.Van der Straeten, het probleem aan de wortel aan pakken betekent voor veel mensen een totale hervorming van de regering vooral van uzelf. En dan nog die Von der Leyen de aanstoker van al die prijsstijgingen. De EU neemt de oorlog als excuus voor hun hervormingen die ze in versneld tempo willen doorvoeren.