Kernenergie verhit opnieuw de gemoederen in de Kamer

Commissievoorzitter Christian Leysen. ©  BELGA

De groene regeringspartijen en de PS hebben dinsdagvoormiddag een zitting van de Commissie Energie in de Kamer verlaten. Er was onenigheid ontstaan over een aantal wetsvoorstellen om moderne en kleinere kernreactoren - Small Modular Reactors of SMR’s - mogelijk te maken.

gjs
Bron: BELGA

De Commissie besprak dinsdagvoormiddag de agenda van een aantal voorstellen van resolutie en wetsvoorstellen. In het kader van wetsvoorstellen van N-VA, MR, CD&V en Open VLD over de aanpassing van de wet op de kernuitstap en de mogelijkheid tot innovatieve nucleaire elektriciteitsproductie kondigde Commissievoorzitter Christian Leysen (Open VLD) aan dat hij de regering “met nadruk” zou vragen hoe ver het met dat laatste staat. 

De regering had eind vorig jaar afgesproken dat er onderzoek naar SMR’s of Small Modular Reactors kan komen en maakte daar 100 miljoen euro voor vrij, maar op een wetgevend initiatief vanuit de regering is het vooralsnog wachten. 

In afwachting van meer duidelijkheid stelde Leysen voor om de wetsvoorstellen die voorliggen juridisch-technisch te laten analyseren. Maar volgens Ecolo-Groen speelt Leysen “cavalier seul” en beslist hij zonder overleg met de meerderheid wat er met die voorstellen moet gebeuren. “Dat is geen manier van doen”, zei Samuel Cogolati (Ecolo). Volgens Cogolati heeft de wet op de kernuitstap uit 2003, die de sluiting van de kerncentrales bepaalt maar aangepast moet worden nu de regering de levensduur van twee centrales verlengt, hoe dan niets te maken met het onderzoek naar SMR’s.  De groenen en de PS hebben daarna de zitting verlaten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen