Bewegingswetenschapper Eline Lievens wint Vlaamse PhD Cup voor pijnloze meetmethode van spiervezels

Bewegingswetenschapper Eline Lievens wint de Vlaamse PhD Cup. Dat is een wedstrijd waarin doctoraatsstudenten hun onderzoek op een heldere manier moeten uitleggen aan een breed publiek. Lievens ontwikkelde een pijnloze meetmethode om het spiervezeltype van sporters te bepalen. Dat spiervezeltype speelt een bepalende rol in sportprestaties. Ze wint onder meer een voucher van 5.000 euro voor een opleiding aan de Vlerick Business School.

Acht finalisten namen het vanavond tegen elkaar op in de Vlaamse PhD Cup, een wedstrijd waarin gepromoveerde doctors worden uitgedaagd om hun onderzoek op een heldere manier toe te lichten. Op die manier kunnen ze hun doctoraat tot buiten de academische wereld tillen en delen met het grote publiek.

De prijs gaat dit jaar naar de 30-jarige bewegingswetenschapper Eline Lievens. Lievens verdedigde in september 2021 haar doctoraat over het spiervezeltype in de sport. Ze ontwikkelde een methode om het spiervezeltype van sporters in te schatten via een MRI-scan. Tot voor kort kon het enkel door een stukje spier weg te nemen bij een atleet.

Dat spiervezeltype speelt een rol in de sportprestaties en verschilt van persoon tot persoon. Bij sommige mensen bestaan de spieren voornamelijk uit trage spiervezels, bij anderen uit snelle spiervezels. Het kennen van het spiervezeltype kan helpen bij talentopsporing, om trainingen op te stellen en om blessures te voorkomen.

"Er was een aanstekelijk enthousiasme, er waren goede antwoorden tijdens de vragenronde, er was een duidelijk voorbeeld en er was de toepassing van het onderzoek. Al die dingen samen maakten voor de jury duidelijk dat niemand minder dan Eline Lievens de verdiende winnaar is", motiveerde jurylid Jeroen Baert de keuze.

Lievens wint een voucher voor een opleiding aan de Vlerick Business School ter waarde van 5.000 euro. Ze wordt bovendien uitgenodigd door de Universiteit van Vlaanderen om een videocollege te geven. Academia Press biedt de winnares ook de kans om een boek te publiceren.

Meest gelezen