Dokter Michaël Laurent, geriater in het Imeldaziekenhuis in Bonheiden. © Getty Images/iStockphoto, rr

Dokter lanceert oproep naar aanleiding van Wereld Osteoporose Dag: “Onderzoek alle vrouwen van 65+ op botontkalking”

Bonheiden -

Alle vrouwen boven de 65 jaar zouden gescreend moeten worden op osteoporose. Dat zegt dokter Michaël Laurent, geriater in het Imeldaziekenhuis in Bonheiden en bestuurslid van de ‘Belgian Bone Club’, naar aanleiding van Wereld Osteoporose Dag op 20 oktober. Naar schatting 681.000 mensen in België lijden aan botontkalking – de meeste zonder het zelf te weten, tot ze een of meerdere breuken oplopen en hun levenskwaliteit snel achteruit zien gaan. “Nochtans is osteoporose vandaag zelfs te genezen”, zegt Laurent.

Sylvia Mariën

LEES OOK.Osteoporosepatiënte Leslie (42) getuigt: “Mijn borstbeen brak, gewoon door in het gras te vallen”

Tot ons dertigste ongeveer wordt er in ons lichaam meer bot aangemaakt dan afgebroken, waardoor onze botten zwaarder en steviger worden. Daarna volgt een periode van stabiliteit: botopbouw en botafbraak houden elkaar relatief in evenwicht. Als vrouwen in de menopauze komen, wordt de botafbraak groter dan de -opbouw, door hormonale veranderingen. De botdichtheid neemt dan normaliter langzaam af, maar dat proces kan ook plots snel gaan – dat is osteoporose. De botten worden brozer, de kans op breuken neemt toe. Dat kan ook bij mannen, maar meestal op latere leeftijd. En het gebeurt soms ook bij jonge mensen.

“85% van de osteoporosepatiënten is zich daar niet van bewust of wordt er niet voor behandeld”, zegt dokter Michaël Laurent, geriater in het Imeldaziekenhuis in Bonheiden en bestuurslid van de ‘Belgian Bone Club’, een wetenschappelijke organisatie die de kennis over osteoporose en andere botziekten wil bevorderen. “Osteoporose is een ‘stille ziekte’, zoals verhoogde cholesterol of hoge bloeddruk. Je verliest bot maar je voelt het niet, tot je iets breekt. Zeker bij oudere mensen kan een breuk erg beperkend zijn, er is angst voor bijkomende breuken, activiteiten en sociaal contact wordt beperkt, ze durven hun kleinkinderen niet meer op te pakken… Osteoporose kan een zware impact hebben op de levenskwaliteit.”

Misvatting

Toch wordt de ziekte nog te veel beschouwd als ouderdomsslijtage, vindt Laurent. “Het is een misvatting dat botontkalking deel uitmaakt van het normale verouderingsproces, en dat behandeling op hoge leeftijd niet meer de moeite zou zijn. Dat is wel zo.”

“Een gezonde levensstijl is ter preventie van tal van ziektes altijd een goed idee”, zegt Laurent. “Ook om osteoporose te voorkomen, is lichaamsbeweging belangrijk, niet roken, niet te veel drinken, een evenwichtige voeding met voldoende calcium… Maar ook gezonde mensen kunnen osteoporose krijgen. En vaak hangt het ook samen met andere ziektes, zoals diabetes, of het gebruik van cortisonen bijvoorbeeld.”

Met een aanpassing van de levensstijl kan osteoporose vaak al stabiel gehouden worden, als de ziekte niet te ver gevorderd is. “Maar er is ook medicatie, en die is de afgelopen tien jaar sterk verbeterd. Tegenwoordig spreken we, na behandeling van enkele jaren, zelfs van genezen van osteoporose.”

Botdensiteit meten

“Maar dan is het wel cruciaal dat de ziekte tijdig wordt opgespoord”, zegt Laurent. “Dokters hebben aandacht voor hoge bloeddruk en cholesterol, maar een verwijzing om iemands botdensiteit te laten meten, dat gebeurt nauwelijks. Nochtans stelt een wetenschappelijke richtlijn dat met name bij vrouwen vanaf 65 jaar zo’n screening aangeraden is. Het is een eenvoudig onderzoek op een radiologieafdeling, met weinig röntgenstralen dus ongevaarlijk. Het wordt bovendien om de vijf jaar terugbetaald.”

In België zijn er naar schatting 681.000 mensen met osteoporose. Jaarlijks veroorzaakt de ziekte bij hen meer dan 100.000 breuken – dat zijn er 274 per dag, of een om de zes minuten. Een zelftest doen, kan via de website www.osteoporosenews.be. Op 26 oktober om 20u, is via https://www.webinar-osteoporose.be/nl een webinar over osteoporose te volgen, onder meer met dokter Michaël Laurent.

www.osteoporosenews.be, https://www.webinar-osteoporose.be/nl; Op Facebook vinden osteoporosepatiënten elkaar in de groep ‘Osteoporose Lotgenotencontact’.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER