Faillissementengolf dreigt bij Antwerpse bakkers: meer dan zes op de tien verkeren in zware financiële problemen

64% van de bakkers in de provincie Antwerpen zit in zware financiële problemen. Dat blijkt uit cijfers van GraydonCreditsafe, een specialist in de analyse van bedrijfsgegevens. De energiecrisis is de grote boosdoener.

Christof Willocx

Er duiken steeds meer berichten op van bakkers die er de brui aan moeten geven. Deze zomer vroeg de bekende bakkerij Peeters uit Kontich bijvoorbeeld het faillissement aan. Onlangs moest ook bakkerij De Ambacht in Heist-op-den-Berg de deuren sluiten. En vorige week luidde bakkerij Lints, een van de bekendste bakkers van Antwerpen, de alarmbel. “Dit is een onhoudbare situatie”, zei Axelle Van Tittelboom van bakkerij Lints, verwijzend naar de stijgende loon- en energiekosten.

Uit nieuwe cijfers van GraydonCreditsafe blijkt dat er in bakkersland waarschijnlijk een faillissementengolf voor de deur staat. Het bedrijf heeft de jaarrekeningen van de bakkers van 2021 doorploegd, en aangevuld met nieuwere informatie, zoals hoe stipt bakkers hun facturen vandaag betalen.

LEES OOK. Bakker Werner ging na meer dan 25 jaar failliet: “Ik betaalde mijn personeel te goed, mijn schulden liepen op. En toen kwam de energiecrisis”

“Er zijn in de provincie Antwerpen 435 bakkers die een jaarrekening publiceren”, zegt Eric Van den Broele, onderzoeksdirecteur van GraydonCreditsafe. “De helft van die bakkers was voor de coronacrisis financieel gezond, maar zit nu in de financiële problemen. Hun geldreserves zijn helemaal op. Dat komt door drie crisissen na elkaar: eerst corona, dan de sterk stijgende loonkosten en dan de energiekosten die de pan uit swingen. Van die drie factoren zijn de energiekosten de grootste boosdoener.”

©  RR

Eric Van den Broele van GraydonCreditsafe. ©  Joris Herregods

Rijke nonkel gezocht

Eigenlijk zitten nog meer bakkers in de problemen. 50% van alle bakkers in de provincie Antwerpen staat dicht bij een faillissement als gevolg van de crisis. En nog eens 14% van de Antwerpse bakkers zat voor de coronacrisis eigenlijk al in de financiële penarie, en dat is sinds corona uiteraard niet veranderd. Slotsom: meer dan zes op de tien bakkers ziet zwarte sneeuw. Dat wil nog niet zeggen dat al die bakkers weldra failliet gaan. Het is mogelijk dat een rijke nonkel hen geld schenkt om hun zaak te redden. Of dat ze zelf hun spaarboek leegmaken om hun bakkerij voort te zetten.

LEES OOK. Waarom brood in supermarkt zo goedkoop blijft terwijl de prijs bij de bakkers wél stijgt: “Oneerlijke concurrentie”

”Om het samen te vatten: die bakkers hebben dringend nieuw cash geld nodig voor hun zaak, anders moeten ze de deuren dichtdoen. Ofwel definitief, ofwel een tijdje, om de torenhoge energiekosten uit te sparen”, zegt Eric Van den Broele. “De bakkers vormen in elk geval een van de zwaarst getroffen sectoren in onze economie, omdat ze heel veel energie nodig hebben om hun bedrijf te laten draaien. Slechts één op de drie Antwerpse bakkers heeft genoeg geldreserve om deze energiecrisis zonder problemen door te komen.”

Tekort van meer dan 110 miljoen euro

Op Belgisch niveau zijn de cijfers overigens vrijwel identiek hetzelfde. 64% van de Belgische bakkers zit vandaag in zware financiële problemen. Ze komen volgens GraydonCreditsafe samen ruim 110 miljoen euro tekort om opnieuw gezond te worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER