Warre Borgmans, Joris Brys, Malik Mohammed, Dieter Coppens, Niels Destadsbader, Bart Peeters, Guga Baúl en Rik Verheye

Deze acht mannen gaan uit de kleren in "Kom op tegen Kanker, alles in de strijd"

Vanaf morgen gaan acht bekende mannen uit de kleren in "Kom op tegen Kanker, alles in de strijd". Het nieuwe Eén-programma toont hoe Niels Destadsbader, Dieter Coppens, Warre Borgmans, Guga Baúl, Malik Mohammed, Bart Peeters, Joris Brys en Rik Verheye klaargestoomd worden om tijdens een stripact in het Kursaal Oostende op 26 oktober helemaal naakt te gaan. De acht mannen willen zo het taboe rond prostaat- en teelbalkanker doorbreken.

"Als wij uit de kleren durven gaan voor heel Vlaanderen, dan moet elke Vlaamse man toch eens over prostaat- en teelbalkanker durven praten met zijn huisarts?" Zo redeneren Niels Destadsbader, Dieter Coppens, Warre Borgmans, Guga Baúl, Malik Mohammed, Bart Peeters, Joris Brys en Rik Verheye, de acht mannen die zich inzetten voor "Kom op tegen Kanker, alles in de strijd".

Drie maanden lang werden ze door choreograaf Roy Julen getraind en bijgestaan om volgende week woensdag, 26 oktober, op het podium van Kursaal Oostende een "stijlvolle maar bloedhete stripact" neer te zetten. De opbrengst van de slotavond - waarvoor nog steeds tickets te koop zijn - gaat integraal naar Kom op tegen Kanker.

Elk van de mannen heeft zo zijn redenen om mee te doen en mannenkanker aan te kaarten:

  • Zowel de vader van Niels Destadsbader als die van Dieter Coppens kreeg enkele jaren geleden prostaatkanker. Ze hebben het overleefd, maar het heeft Destadsbader en Coppens doen beseffen hoe belangrijk het is dat de ziekte op tijd wordt ontdekt: "Wij hebben onze papa’s gelukkig nog, maar er zijn genoeg andere voorbeelden van mannen die wel te lang hebben gewacht. Hopelijk durven mannen zich binnenkort sneller laten onderzoeken", aldus Destadsbader.
  • Acteur Warre Borgmans kreeg jaren geleden zelf de diagnose prostaatkanker. "Hoe meer informatie mensen hebben over deze nog wat duistere aandoening, hoe meer we de geheimzinnigheid kunnen oplichten en verwijderen."
  • Zijn schoonbroer - zanger, presentator en acteur Bart Peeters - wilde zich ook engageren voor de goede zaak. "Ik geloof dat je ons beter kan vergelijken met het stelletje ongeregeld uit "The full monty" dan met de Chippendales. Het fundament van het programma is heel ernstig, maar tijdens de opnames hebben we vaak heel hard gelachen."
  • "Dertigers"-acteur en danser Malik Mohammed had naar eigen zeggen wat overtuigingskracht nodig. "Er zijn ook andere manier om awareness te brengen, maar achteraf bekeken heb ik er geen seconde spijt van. Ik heb mijn grenzen verlegd, veel geleerd en mij geamuseerd."
  • Ook acteur Rik Verheye smijt zich voor het project. "Toen mij de vraag werd gesteld om uit de kleren te gaan in het Kursaal met de Oostendse zeebries tussen mijn billen, heb ik als man van de zee geen seconde getwijfeld. Ik denk dat iedereen in zijn omgeving met dit vieze beest al is, of helaas ooit nog wordt, geconfronteerd."
  • "Zonder goed doel zou ik niet overwegen om naakt te gaan voor heel Vlaanderen", geeft Studio Brussel-presentator Joris Brys toe, "maar jammer genoeg weet ik hoe het voelt om iemand kwijt te spelen die je doodgraag ziet. Als we op deze manier kunnen voorkomen dat iemand een papa, zoon of vriend verliest, trek ik met alle plezier en zonder schroom mijn kleren uit."
  • Tot slot schaart ook acteur Guga Baúl zich achter de actie. "Voor "Tegen de sterren op live" ben ik al eens uit de kleren gegaan als Bartel Van Riet, maar het feit dat we dit met ons achten kunnen doen en dat voor een goed doel, maakt deze ervaring zoveel specialer en belangrijker. We proberen onze lat - figuurlijk - hoog te leggen."

"Kom op tegen Kanker, alles in de strijd" vanaf 20 oktober elke donderdag om 20.40 uur op Eén en via VRT MAX.

Meest gelezen