Oosterweelbouwheer Lantis gaat PFOS-vervuiling zelf saneren, 3M betaalt voor kosten

Lantis zal de PFAS-vervuiling op de Oosterweelwerf zelf opruimen. Dat meldt De Tijd, dat een document van de bouwheer aan Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), een aantal milieugroepen, en de gemeentes Antwerpen en Zwijndrecht kon inkijken.

jvh
Bron: De Tijd

De Raad van State liet de werken aan de Oosterweelwerf in april stilleggen, nadat bleek dat de grond zwaar verontreinigd was met PFAS-stoffen afkomstig van de 3M-fabriek in Zwijndrecht. Minister Demir, bouwheer Lantis, de betrokken gemeentes Zwijndrecht en Antwerpen, en enkele milieugroepen voerden sindsdien onderhandelingen over hoe en wanneer de werken hervat zouden kunnen worden.

Lantis biedt nu aan om de vervuilde grond zelf te saneren, terwijl die plicht in theorie bij 3M ligt. Zo zal opgepompt grondwater gezuiverd worden voor het in de Schelde geloosd wordt, zullen voor het graven van de Scheldetunnel op beide oevers nieuwe zuiveringsinstallaties worden gezet, zal de zwaarst vervuilde grond en alle vervuiling in natuur- en recreatiegebieden worden afgevoerd, en zullen bermen of terreinophogingen – waarin wel vervuilde grond gebruikt mag worden – ingepakt worden met folie. De geplande veiligheidsberm bij 3M wordt ook afgevoerd. 3M zal moeten opdraaien voor die extra kosten. Daarover sloot Demir in juli al een akkoord met het Amerikaanse bedrijf.

Lantis komt zo tegemoet aan de belangrijkste eis van de milieugroepen. Een akkoord, dat nodig is om alle werken weer mogelijk te maken, komt zo in zicht. “Lantis wil gaan voor oplossingen, los van procedures, om zo snel resultaten te boeken in de sanering, in synergie met de werken en in het bekomen van een veiliger en gezonder geheel”, klinkt het in de brief.

De deal moet nog goedgekeurd worden door Demir, de betrokken gemeentes, en de milieugroepen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen