© Sven-Erik Arndt - creative.belgaimage.be

Wolven doden tiental dieren in Oudsbergen: "Surplus killing om voorraad aan te leggen"

Nadat in Oudsbergen vermoedelijk door wolven een tiental schapen en vier alpaca’s gedood zijn, komt Welkom Wolf met duiding. Het zou gaan om surplus killing, een fenomeen waarbij een wolf in een omheinde weide meer slachtoffers maakt dan hij nodig heeft.

Het precieze aantal schapen dat er bij de vermoedelijke wolvenaanval in Oudsbergen om het leven kwam, is voorlopig nog niet duidelijk, noch is bevestigd dat het effectief wolven zijn die de dieren hebben gedood. Wel zouden vier alpaca’s de aanval niet overleefd hebben. “Dat is veel”, zegt ook Jan Loos van Welkom Wolf. “En dan wordt al snel gedacht dat een wolf doodt voor het plezier, omdat die nooit zoveel schapen kan opeten.”

Maar dat is dus niet het geval. “Het gaat om surplus killing, een gekend fenomeen”, duidt Loos. “Dat gebeurt alleen bij dieren die in gevangenschap leven. Die kunnen namelijk niet vluchten.” Wanneer een wolf een wild dier doodt, maken de overige prooidieren in een kudde zich namelijk zo snel mogelijk uit de voeten.

Planning

Maar waarom doet een wolf dat dan, als die dat in de natuur niet doet? Eigenlijk is het een kwestie van planning. “Een wolf weet niet wanneer hij eten zal vinden. Omdat vee niet kan vluchten en weerloos is, is dat dan ook nog eens een makkelijke prooi”, verklaart Loos. “Dan krijg je een combinatie van jachtinstinct en opportunisme: de wolf weet niet wanneer die de volgende keer aan een prooi komt, en maakt dus een soort voorraad aan. Wolven kunnen soms tot twee weken na het doden nog terugkeren naar een prooi.”

Wanneer een wolf zoveel vee doodt, eet die het niet altijd op. “Dan lijkt het alsof die wolf de dieren voor niets heeft gedood, en dat is natuurlijk nog erger voor de veehouder”, aldus Loos. “Maar dat gebeurt wanneer een wolf moet vluchten nog voor die genoeg heeft kunnen eten, door bijvoorbeeld een auto of een fietser.”

Piek

De afgelopen maanden is er wel vaker vee ten prooi gevallen aan wolven. Is er dan sprake van een piek? “We zitten eigenlijk net over de piek”, weet Joos. “Die ligt vooral in de maanden augustus en september, omdat de welpen dan zelf nog geen prooi kunnen vangen. Nu vangen ze kleine prooien, en naarmate ze daar beter in worden, neemt hun voedselbehoefte weer af.”

Jan Loos besluit met een oproep: “We kunnen alleen maar mensen aanmoedigen om wolfproof omheiningen te zetten. Die werken wel degelijk, maar je moet ze wel willen installeren natuurlijk.”

Meest gelezen