ANP

"We hebben geen enkel spoor, dit is een raadsel": Nederlandse politie tast in het duister in zoektocht naar meisje van 10 en begeleidster

De Nederlandse politie is voor de derde dag op rij op zoek naar Hebe Zwart, een 10-jarig meisje met een handicap, en haar begeleider Sanne. Ze zijn al sinds maandagavond vermist, maar voorlopig is er geen enkel spoor. "De vraag die menig man zich stelt: 'hoe kan dit?', stellen wij ons ook. Dit is ook voor ons een raadsel", getuigt een politiewoordvoerder. "We maken ons ernstige zorgen en doen er alles aan om hen te vinden."

Hebe en haar begeleidster werden maandag voor het laatst gezien in Raamsdonksveer in de provincie Noord-Brabant. Hebe zou naar huis worden gebracht in Vught, maar daar is ze nooit aangekomen. "Tegen het begin van de avond hebben we de eerste melding van een vermissing ontvangen", vertelt Annemarie Bardoel, woordvoerder van de politie Oost-Brabant.

"Op dat moment ga je als politie alles onderzoeken. We gaan kijken of we op de weg die gereden zou zijn iets aantreffen, de helikopter is die nacht al ingezet, maar we hebben geen spoor aangetroffen. Dat is de reden voor ons geweest om een Amber Alert uit te sturen."

Bardoel benadrukt dat zo'n landelijk waarschuwingsbericht een zwaar middel is. "Dat zet je niet zomaar in. Het betekent dat we ons zorgen maken. Nu we zoveel uren verder zijn, worden die zorgen alleen maar groter. We maken ons altijd zorgen bij een vermissing, zeker met een minderjarige. Dat Hebe een beperking heeft, is reden tot extra zorg voor ons." 

BEKIJK - "We maken ons ernstig zorgen, maar doen er alles aan ze te vinden":

Videospeler inladen...

Voor en achter de schermen

De afgelopen dagen werd met man en macht gezocht naar Hebe. En ook vandaag worden de zoekacties verdergezet. Die concentreren zich in Waspik, een 30-tal kilometer van de Belgische grens. Dat is de plek waar voor het laatst een telefoonsignaal van hen is opgevangen. Gisteren is daar al een groot gebied met auto's doorzocht, sinds 9.30 uur vanmorgen gaat de zoekactie er te voet verder.

Een rijstrook van de A59 ter hoogte van de afrit Waspik is op dit moment afgesloten. Er wordt gezocht met onder meer speurhonden. Iets verderop was er volgens de Omroep Brabant bij een vennetje "mogelijk iets gevonden", maar een zoektocht met een sonarboot leverde niets op.

Vrijwilligers zoeken vandaag ook nog in de buurt van de Loonse en Drunense Duinen. "Die zoekacties gebeuren op straat en zijn dus zichtbaar", voegt Bardoel toe. "Maar achter de schermen gebeurt ook van alles: we bekijken camerabeelden, we zoeken tips uit, we spreken met betrokkenen en de omgeving van de vermisten. Alles wat we kunnen inzetten, zetten we op dit moment in."

In het duister

De politie kreeg al meer dan 120 tips binnen sinds het uitsturen van de Amber Alert en de uitzending van "Opsporing verzocht" gisteravond. Toch blijft ze in het duister tasten. "We hebben geen enkel spoor", geeft Bardoel toe. "De vraag die menig man zich stelt: 'hoe kan dit?', stellen wij ons ook. Al vanaf het moment dat wij de melding binnenkregen."

Op dit moment wordt dan ook met alle mogelijke scenario's rekening gehouden. "Het is een raadsel voor ons ook. Alles wat er mogelijk gebeurd kan zijn dat je je maar kan bedenken, zijn scenario's waar wij rekening mee houden. We maken ons ernstige zorgen, maar doen er alles aan om hen te vinden."

Extra tips welkom

Bardoel doet nogmaals een oproep voor tips. "Op het moment dat je geen spoor hebt, wil je alleen maar tips ontvangen. We willen heel graag dat mensen ons helpen op alle mogelijke manieren. We hebben een opsporingstiplijn en daarnaast roepen we op om ons bericht op sociale media te delen zodat de foto van Hebe en Sanne zo goed mogelijk verspreid wordt."

Op het moment van de verdwijning droeg Hebe een paarse rugtas, felroze jas en zwarte rok. Volgens de Nederlandse politie heeft ze een "bijzondere motoriek": ze loopt wankel met de voeten naar buiten en heeft scoliose, een verdraaiing en verkromming van de wervelkolom. Hebe zou in een rolstoel kunnen zitten. Ze heeft 24 uur per dag verzorging en begeleiding nodig.

Het meisje is samen met haar begeleidster verdwenen in een zwarte Kia Picanto met kenteken PR425K. Volgens de familie is de band tussen het meisje en haar begeleidster "heel bijzonder" en zijn ze erg close met elkaar. 

BEKIJK - Raamsdonksveer is de plaats waar het meisje en haar begeleidster voor het laatst gezien zijn:

Videospeler inladen...

Meest gelezen