Vrouw aangerand in toiletten van café Charlatan door man die zich “vergiste”: toiletdame kon erger voorkomen

©  fvv

GENT -

Een man met een voorgeschiedenis van seksueel geweld staat opnieuw terecht in Gent, dit keer voor een brutale aanranding in de toiletten van het bekende danscafé Charlatan. Hij achtervolgde een vrouw tot in een toilethokje en betastte haar. Het personeel kon nipt erger vermijden. “Het is goed dat dit voor de rechter komt”, reageert het café.

Laura Moens

De feiten dateren van 10 april. Het slachtoffer, een jonge vrouw, was met wat vriendinnen naar de Charlatan getrokken op de Vlasmarkt. Toen ze even naar het toilet ging, stond ze plots oog in oog met een man die haar toilethokje was binnengedrongen.

“Hij sloot de deur en betastte haar redelijk agressief. Toen ze begon te roepen, legde hij zijn hand op haar mond”, zegt de advocaat van de vrouw. De verdachte zou de vrouw op verschillende intieme plaatsen hebben aangeraakt. Hij stak zijn hand in haar slip en betastte haar borsten.

De jonge vrouw verweerde zich, maar kon pas ontkomen toen de toiletdame van de Charlatan ingreep. Die merkte gelukkig op dat er iets mis was en verwittigde de security, die de man meteen uit de toiletten haalde. “Had die dame niets opgemerkt, dan zou mijn cliënte verkracht zijn geweest”, aldus de advocaat.

Al eens veroordeeld

De jonge vrouw was compleet in shock en begon hevig te huilen. Maar I.C., de verdachte, minimaliseerde maandag voor de rechtbank de feiten. Hij werd in 2017 al eens veroordeeld voor verkrachting van een minderjarige. Dit keer gaat het om een poging tot verkrachting.

I.C. beweerde dat hij zich door zijn dronken toestand vergiste. Hij dacht dat het slachtoffer een meisje was met wie hij al de hele avond aan het kussen was. Maar de rechter had hier weinig begrip voor. “Je verklaarde dat ze aan het roepen was en dat ze je duwde. Ze wou het duidelijk niet, maar waarom had je dat dan niet door?”

De man kon hier geen duidelijk antwoord op geven. “Je doet alsof het gewoon een foutje was, maar voor die jongedame is dat dramatisch”, zei de rechter maandag. “Zij draagt dat voor altijd met zich mee.” Het openbaar ministerie vroeg een effectieve gevangenisstraf van vier jaar.

Permanent meldpunt

Gerald Claes, de baas van café Charlatan, reageert tevreden dat het incident voor de rechter komt. “We tillen enorm zwaar aan dit soort feiten. Iedereen kan altijd bij ons personeel terecht met klachten. Ze zijn er net ook om een extra oogje in het zeil te houden.”

Seksuele intimidatie en geweld komen helaas nog te vaak voor, in de Charlatan maar ook in andere nachtzaken. “We doen het ondertussen al 23 jaar”, zegt Claes. “De waslijst aan mensen die niet meer in de Charlatan binnen mogen, is immens lang geworden.”

De laatste jaren gaat er veel energie naar grensoverschrijdend gedrag. Op de Vlasmarkt denken ze aan een permanent meldpunt, waar iedereen ’s avonds en ’s nachts terechtkan voor hulp of opvang. Tijdens de Gentse Feesten werd daar al tien dagen mee geëxperimenteerd, met succes. “De aanvraag voor een permanent meldpunt is binnen bij de stad Gent”, zegt Claes.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen