BRUZZ

Brussel burgemeester Close laat kartonnen tenten van minderjarige migranten verwijderen, hulporganisaties verbolgen

De kartonnen tenten waar sinds maandag minderjarige migranten in sliepen, zijn verwijderd door de politie. Dat bevestigt het kabinet van burgemeester Philippe Close (PS) aan de redactie van BRUZZ. "De Stad heeft al veel gedaan voor migranten, het is aan de federale regering om de minderjarigen te herbergen", zo luidt de verklaring. Tine Claus, directrice van vluchtelingenorganisatie Vluchtelingenwerk Vlaanderen, is niet te spreken over de politie-interventie.

Maandagavond legde de daklozenorganisatie Samusocial verschillende niet-begeleide minderjarige vreemdelingen te slapen in kartonnen tentjes. Dat deden ze voor de deur van de Humanitaire Hub aan de Havenlaan. Daar kunnen mensen overdag terecht voor een maaltijd en een douche.

BEKIJK - Politie heeft kartonnen tenten op vraag van Brussels burgemeester Close vernietigd:

Videospeler inladen...

Volgens Mehdi Kassou van de Humanitaire Hub gaat het om zeventien tenten, met per tent twee niet-begeleide minderjarigen. In totaal sliepen 30 niet-begeleide minderjarigen vannacht op straat. Ook naast die tenten hadden 60 migranten zich te slapen gelegd. In de hele stad sliepen 150 alleenreizende mannen en 30 niet-begeleide minderjarigen op straat.

Platgestampt

"Tussen 8 en 9 uur vanochtend is de politie ter plaatse gekomen op bevel van burgemeester Philippe Close om de tenten te evacueren. De Stad heeft een nultolerantie wat betreft op straat slapen in tenten", zegt Kassou. "De tenten werden platgestampt. We hebben nog kunnen onderhandelen dat we het karton konden opvouwen en binnen leggen."

De kartonnen tenten die voor de Humanitaire Hub werden opgesteld, zijn platgestampt door de Brusselse politie.
Vluchtelingenwerk Vlaanderen

De burgemeester vindt het onaanvaardbaar dat minderjarige migranten op straat slapen. Hen in kartonnen tentjes herbergen zou het verkeerde signaal zijn, aldus Close. Het is volgens hem hoog tijd dat de federale bevoegdheid meer actie onderneemt in Brussel.

Tine Claus, directrice van vluchtelingenorganisatie Vluchtelingenwerk Vlaanderen, is niet te spreken over de politie-interventie. "Momenteel zien we geen andere oplossing om niet-begeleide minderjarigen onderdak te bieden. De overheid heeft een plicht hen opvang te bieden, maar als de overheid die plicht niet kan nakomen, kunnen ze op zijn minst een oplossing bieden. Dit is onbegrijpelijk", zegt ze. De niet-begeleide minderjarigen zijn volgens haar kwetsbaar voor uitbuiting en misbruik. "Dat baart ons zorgen. Mensensmokkelaars kennen de situatie en kunnen daar misbruik van maken."

Federale bevoegdheid

De Stad heeft volgens de woordvoerster van de burgemeester de voorbije maanden en jaren al veel gedaan op vlak van asiel en migratie, wat uiteindelijk federale bevoegdheden zijn. Woordvoerster Carole Poncin verwijst naar het Pachecogebouw dat ter beschikking is gesteld als aanmeldcentrum voor Dienst Vreemdelingenzaken in plaats van het Klein Kasteeltje. Of het voormalige Bordet-ziekenhuis dat Oekraïners heeft opgevangen en later ook vluchtelingen uit andere landen.

"Veel meer kunnen we niet doen", zegt Poncin. "We zien niet graag gebeuren dat de tenten worden verwijderd. Maar opvang is een federale bevoegdheid, de oplossing moet dus van de federale overheid komen."

Volgens Claus zouden vandaag 91 gezinnen, 20 niet-begeleide minderjarigen en 70 alleenstaande mannen asiel aanvragen. "De gezinnen zullen vanavond terecht kunnen in opvangcentrum Ariane, maar voor de andere groepen is er nog onduidelijkheid", zegt ze. Volgens Kassou zullen ze de kartonnen tenten woensdagavond opnieuw opzetten. De hub 's nachts openhouden is volgens hem geen optie. Daarvoor zijn extra middelen en personeel nodig.

Meest gelezen