Nicolas Maeterlinck

Vlucht gemist door stakingen op de luchthaven van Charleroi? Dit zijn je rechten

Is je vlucht door de stakingen op de luchthaven van Charleroi aan je neus voorbijgegaan? Wil je weten of je aanspraak kunt maken op een compensatie of een omboeking? Dit zijn je rechten.

Maandag legde het veiligheidspersoneel, van het bedrijf BSCA Security, het werk neer op de luchthaven van Charleroi, met als resultaat ongeziene chaos en grote ontevredenheid. Duizenden mensen hebben maandag en dinsdag hun vliegtuig (half)leeg zien opstijgen. Alleen de mensen die vele uren op voorhand op de luchthaven waren, raakten aan boord.

Vandaag heeft de politie zelfs de toegangsweg naar de luchthaven afgesloten. Vertrekkende passagiers worden weggestuurd, tot hun grote frustratie. Zeker omdat veel, vooral buitenlandse, passagiers niet op de hoogte waren gesteld. 

Grijze zone

Maar krijg je een compensatie als je je vlucht mist? Als de vlucht geannuleerd wordt of een vertraging heeft van meer dan drie uur, ben je altijd gedekt. Dan krijg je een terugbetaling of kun je je reis omboeken. Als de schuld bij de luchtvaartmaatschappij ligt, heb je ook recht op een schadevergoeding tussen 250 en 600 euro, afhankelijk van de lengte van de vlucht.

"Maar de vluchten waren de afgelopen dagen in principe niet geannuleerd", zegt VRT-journalist Nico Cardone. "De vliegtuigen, piloten en stewards waren er. De vliegtuigen stegen ook op. De meeste passagiers raakten gewoon niet aan boord. En dat lag niet in de handen van de vliegtuigmaatschappijen, maar in die van een extern bedrijf."

"In dat geval bevinden passagiers zich in een grijze zone waarbij er geen wettelijke basis is om het geld terug te vragen. Het zou helemaal anders zijn als de luchtvaartmaatschappijen zelf zouden staken."

Noodgedwongen annulatie

Vandaag is de situatie nog anders. Omdat de luchthaven van Charleroi ronduit gesloten is en dus niemand binnen raakt, hebben Ryanair en Wizzair allebei gecommuniceerd al hun vluchten afgelast te hebben. De getroffen passagiers krijgen daarom dus wel een compensatie of de kans op een omboeking. TUI fly heeft het anders aangepakt en ervoor gekozen alle vluchten te verplaatsen van Charleroi naar Zaventem.

"99 procent van de vluchten uit Charleroi is van een van die drie maatschappijen", zegt Cardone. "De mensen die niet met TUI fly vliegen zien natuurlijk wel hun reis in het water vallen, maar de grote meerderheid kan dus wel aanspraak maken op een tegemoetkoming."

Ryanair heeft een stap verder gezet: de Ierse luchtvaartmaatschappij heeft ook beloofd tussen te komen bij personen die maandag en dinsdag niet op hun bestemming zijn geraakt. "Dat is eigenlijk een geste die enigszins onverwacht komt", zegt Simon November van Test Aankoop. "De vluchten waren niet geannuleerd, dus geen enkele regel heeft hen daartoe verplicht."

Groepsvordering

Maar wat dan met de mensen die maandag of dinsdag niet met Ryanair vlogen en hun bestemming niet hebben gehaald? "Er is geen specifieke regeling, dus je komt terecht in het algemene systeem ", zegt expert reisrecht Renzo van der Bruggen. "Je moet kunnen aantonen dat je schade hebt geleden. En daar zit je dan met het klassieke probleem: consumenten stappen niet snel naar de rechtbank voor kleine sommen."

"Daarbij komt ook nog eens dat het niet helemaal helder wie verantwoordelijk is, de luchtvaartmaatschappij of het veiligheidspersoneel? En in welke mate zal het stakingsrecht daar een rol in spelen? Een optie is wel om te proberen met een groepsvordering, zoals in de Verenigde Staten een class action genoemd wordt. Test Aankoop zou dat bijvoorbeeld kunnen doen, maar er hangen voorwaarden aan vast, en het is niet helemaal duidelijk of aan al die voorwaarden voldaan wordt."

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD) vindt dat de situatie in Charleroi niet voor herhaling vatbaar is en wil dat de compensatieregeling voor vluchten aangepast wordt. Zij gaat dat bepleiten in Europa. Hierdoor zou men luchthavens en andere bedrijven kunnen verplichten passagiers te vergoeden wanneer die door hun toedoen of onder hun verantwoordelijkheid een vlucht missen.

Meest gelezen